Co zrobić z fileta z indyka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co zrobić z fileta z indyka? To mięso niezwykle uniwersalne, które sprawdzi się w wielu różnych przepisach. Możesz wykorzystać je:
- do kotletów,
- do sałatek,
- do makaronów,
- do galaret,
- dania jednogarnkowe,
- curry,
- sosy,
- gulasze,
- roladki.
Mięso z indyka to doskonały pomysł na bazę dań obiadowych, ale nie tylko. Jest delikatne, smaczne i łatwe w obróbce termicznej. Można je poddawać zarówno pieczeniu, smażeniu, duszeniu, grillowaniu, jak i gotowaniu. Dzięki temu staje się naprawdę uniwersalnym składnikiem diety.
Dania z filetów z indyka są zwykle kojarzone z bardzo lekkimi i delikatnymi. Nic dziwnego, piersi z indyka to niezwykle lekkostrawne mięso. Są również pyszne, dzięki czemu stanowią doskonałą alternatywę dla kurczaka.
Jeśli zastanawiasz się co przyrządzić z indyka, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam najlepsze przepisy na potrawy z fileta z indyka, które doskonale sprawdzą się na obiad, czy kolację. Indyk to mięso dobre dla osób na diecie lekkostrawnej. Jeśli więc szukasz propozycji na smaczne i lekkie dla żołądka dania, koniecznie sięgnij po coś, czego bazą będzie właśnie indyk. Możesz przygotować z niego łatwą potrawkę, czy delikatną zupę z ryżem. Świetnie sprawdza się gotowany podawany z ziemniakami z wody i marchewką.
Filet z indyka nie zawiera sporo tłuszczu, jest lekki i delikatny, będzie więc dobrym wyborem również dla dzieci. Możesz podawać maluchowi rosołek ugotowany na jego bazie, smaczny i delikatny filet w sosie ziołowym i kluskami, czy delikatny gulasz.
Indyk będzie doskonałym wyborem, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej. Jest niezwykle odżywczy, a przy tym niezbyt kaloryczny. Możesz więc sięgnąć po razowy makaron z pysznym sosem pomidorowym i filetem z indyka, ale również curry z brązowym ryżem. Indyk nasyci Cię na długo. Na kolację możesz też postawić na smaczną, a przy tym bardzo lekką sałatkę z jego dodatkiem i dużą ilością warzyw.
Na pewno wszystkich miłośników kotletów ucieszy fakt, że filet z indyka idealnie nadaje się na kotlety. Będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnego schabowego. Mięso wieprzowe, które używa się do przygotowania kotletów, jest ciężkostrawne i dość tłuste, przez co filet z indyka jest lepszym wyborem na co dzień.
Mięso indycze ma wysoką zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Filet ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Obecny w piersi z indyka fosfor wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także wraz z wapniem bierze udział w procesie mineralizacji kości. Pierś indyka jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Mięso z indyka polecane jest również podczas rozszerzania diety niemowlaka, ponieważ rzadko wywołuje alergię, a także ma delikatny smak. Co ciekawe, indyk zawiera więcej składników mineralnych niż mięso z kurczaka, wieprzowina i wołowina. Aby jednak nie doszło do utraty wartości odżywczych, należy unikać długiego moczenia mięsa w wodzie.