Co zrobić z drożdży? Co jeszcze warto wiedzieć?
Drożdże to według nauk biologicznych jednokomórkowe organizmy, które zaliczamy do królestwa grzybów. Obecnie rozpoznanych jest 1500 gatunków drożdży, ale w kuchniach można spotkać drożdże szlachetne. Doceniane są za ich możliwości fermentacyjne i spulchniające. Ten pierwszy rodzaj działania doceniany jest przede wszystkim w przemyśle alkoholowym, gdzie produkowane jest wino, piwo, cydr lub inne rodzaje alkoholi.
Działanie spulchniające szczególnie upodobał sobie przemysł cukierniczy i piekarniczy. Co zrobić z drożdży w domu? Z użyciem drożdży piekarskich można przygotować: ciasto, wypieki wytrawne, drożdżówki - bułki na słodko, placki, racuchy, pancakes, spody do pizzy, chleb, bułki, bułki na parze (pampuchy). Jeśli wiesz już, co można upiec z drożdży, to przyjrzyjmy się im troszkę bliżej.
Drożdże, choć uważane są za nic nieznaczący dodatek, to mają wiele wartości odżywczych. 100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W drożdżach znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje witamina E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oznacza to, że przeciwdziała wolnym rodnikom, które mają znaczący wpływ na rozwój choroby nowotworowej. W drożdżach znajdziemy również witaminy z grupy B, czyli witaminę B1, B2, B3, B6, a także B7, czyli biotynę. Biotyna jest witaminą bardzo często używaną w kosmetologii, ponieważ ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów. Czyli oprócz działania na wypieki drożdże mają również pozytywne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu.
W sklepach znaleźć można wiele rodzajów drożdży. Możemy kupić świeże drożdże w postaci kostki, którą znajdziemy w lodówce. Drożdże suszone dostępne są na działach ze składnikami do pieczenia słodkich wypieków. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć również drożdże nieaktywne, które nie nadadzą wypiekom miękkości i pulchności, ale służą jako zamiennik parmezanu w diecie wegańskiej ze względu na swój „serowy” posmak.
Z drożdży świeżych i suszonych wykonamy wszystkie wcześniej wymienione bułeczki, ciasta i pieczywo, ale mało kto wie, że można wykonać również potrawy z drożdży. Jedną z nich jest pasta drożdżowa, czeski przepis, który smakuje naprawdę wyśmienicie i jest świetnym pomysłem na dodanie tego wartościowego składnika do diety.
Do przygotowania takiej pasty potrzebne będzie opakowanie drożdży świeżych, cebula, 3 jajka, 2 łyżki mleka, oliwy oraz masła, a także sól i pieprz do smaku. Drobno pokrojoną cebulę posól i zeszklij na maśle z oliwą. Następnie dodaj pokruszone drożdże i duś razem, aż się rozpuszczą i lekko odparują. Uważaj, by ich nie przypalić. Jajka wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem i dodaj na patelnię. Smaż razem, aż wszystko się zetnie. Taką pastę podawaj na świeżym pieczywie z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Jestem pewna, że takim przepisem zaskoczysz swoich gości.
Dla dzieci szczególnie polecam przygotowanie ciast drożdżowych, ponieważ nie niosą one za sobą tak dużego ładunku tłuszczu i cukru jak popularne słodycze. Świetny pomysł na obiad to również racuchy, czyli słodkie placuszki z jabłkami, gruszkami lub innymi owocami. Taki posiłek będzie smakował nawet największym niejadkom. Przepisy na najsmaczniejsze placuszki wymagają chwili na ich wyrośnięcie, ale czekanie jest warte smaku, jaki się uzyskuje.
W piekarniach kupić można chleb i bułki wypiekane z użyciem drożdży. Takie pieczywo jest bardziej łatwostrawne niż chleb na zakwasie, ponieważ do jego wykonania używa się tylko mąki pszennej. Jest również lżejsze i w przeciwieństwie do zakwasu nie zmniejsza wchłaniania żelaza, cynku i wapnia z posiłku. Taki drożdżowy wypiek jednak szybciej wysycha niż tradycyjny chleb, dlatego należy zwrócić uwagę na jego prawidłowe przechowywanie.
Jeśli wiesz już, co z nich zrobić to pamiętaj również o odpowiedniej temperaturze składników. Przygotowując rozczyn, dodaj do drożdży cukier, mąkę i płyn (np. mleko lub wodę). To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, wypieki drożdżowe stają się takie dobre i puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury płynu. Zbyt zimny spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko lub woda sparzą drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie.