Co zrobić z dojrzałych bananów? Co jeszcze warto wiedzieć?
Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga.
To także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.
Takie ciemne banany często nie wzbudzają chęci po ich sięgnięcie i zjedzenie jako tradycyjna przekąska. Jednak szkoda wyrzucać tak dobrych i wartościowych owoców. Zatem co zrobić z dojrzałych bananów, które wyglądają, jakby właśnie odbyły walkę bokserską?
Najlepszy pomysł na ich wykorzystanie to po prostu przepisy na smakołyki z użyciem musu z bananów. W tym przypadku możesz wykonać np. ciasto bananowe. Ciasto bananowe można spotkać również pod nazwą chleba bananowego. Określa się tak amerykańskie ciasto, które przypomina słodkie pieczywo. Pierwszy przepis na ciasto bananowe pochodzi z książki kucharskiej wydanej w 1933 roku. Amerykanie tak bardzo pokochali ten przepis, że ustanowiony 23 lutego w Narodowym Dniem Chleba Bananowego w całych Stanach Zjednoczonych.
Jeśli jednak wolisz wersję słodkich wypieków „do ręki”, koniecznie wykonaj przepis na muffiny z dodatkiem bananów. Taka smaczna babeczka np. z kawałkami czekolady będzie świetna na drugie śniadanie lub słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Kolejnym pomysłem jest przygotowanie z nich bananowych placuszków. Wystarczy do musu z bananów dodać mleko, jajka, proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę cynamonu. Gotową masę nabieraj łyżką i przekładaj na rozgrzaną patelnię, formując placuszki. Takie śniadanie będzie idealne nie tylko dla dzieci.
Do czego jeszcze możesz wykorzystać nadmiar bananów? Oczywiście do pożywnych koktajli. Taki dojrzały banan nie wymaga dodatkowego słodzenia, a zblendowanie go z płatkami owsianymi i jogurtem da Ci zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
Mus z bananów możesz dodać do owsianki lub przygotować z niego budyń. Wystarczy taki mus zblendować z dodatkiem kaszy jaglanej lub kaszy gryczanej białej, by uzyskać pożywny posiłek.
Dojrzałe banany świetnie się mrożą! Takie zamrożenie bananów pozwoli Ci na ich wykorzystanie w późniejszym czasie. Przed mrożeniem banany obierz i umieść w woreczku do mrożenia lub pojemniku, a następnie schowaj w zamrażalniku. Teraz wystarczy tylko je wyjąć na dwie godziny przed użyciem!
Jak widzicie z bardzo dojrzałych bananów, można wykonać wiele bardzo smacznych i pożywnych przepisów. Każdy z nas stara się żeby nie zmarnować nadmiaru żywności, która często pojawia się w naszych kuchniach. Nie wszystko udaje się zawsze perfekcyjnie zaplanować, dlatego warto znać sposoby jak poradzić sobie z dużą ilością nadprogramowych produktów. O ile suche produkty nie wymagają takich akrobacji, o tyle żywność nietrwała jak np. banany czasami wymaga nie lada pomysłów. Mam jednak nadzieję, że nasze wskazówki pokazały Ci jak wykorzystać te smaczne i zdrowe owoce.