Co zrobić z ciecierzycy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciecierzyca to niezwykle zdrowe i bardzo smaczne warzywo. Najstarsze ślady jej użytku znalezione zostały na Bliskim Wschodzie i pochodzą prawdopodobnie z okolic 8500–7500 p.n.e. Natomiast późniejsze dowody jej uprawy i spożywania pochodzą z zupełnie innych rejonów, co świadczy o jej szerokim stosowaniu w różnych miejscach na świecie. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. Idealnie sprawdza się w wielu różnych dniach. Ze względu na jej niską ceną i dostępność zaczyna być również niezwykle popularna na tradycyjnym polskim stole. Gdy staje się bardziej i bardziej popularna, wiele osób zastanawia się, do czego można ją wykorzystać. A więc co zrobić z ciecierzycy?
Oto kilka ciekawych propozycji:
- Kotlety,
- Pasty kanapkowe,
- Hummus,
- Pasztet,
- Gulasz,
- Zupę,
- Sałakę.
Jeśli potrzebujesz inspiracji na to, co można zrobić z ciecierzycy, koniecznie sprawdź inspiracje z tego wpisu. Znajdziesz tam niejeden przepis na dania z ciecierzycy, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. To doskonały pomysł na potrawy bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Dobrze je wprowadzić do swojego menu niezależnie od stosowanej diety.
Ciecierzyca jest warzywem niezwykle ciekawym, a przy tym wspaniale poddającym się wszelkim obróbkom termicznym. Można z niej przygotować wspaniałe dania na każdy posiłek. Na smaczne śniadanie sprawdzi się hummus lub pasta z ciecierzycy. Do kanapki wspaniale sprawdzi się również pyszny pasztet. Pasztet można też zjadać na ciepło. Z pysznym sosem doskonale sprawdzi się na obiad. Wiele osób rezygnuje z wykorzystania w kuchni ciecierzycy ze względu na jej dość długą obróbkę termiczną. Wcześniejsze namaczanie, a potem długie gotowanie faktycznie może zniechęcać. Jednak nie warto porzucać tego warzywa tylko z tego powodu. We wszystkich przepisach można skorzystać z ciecierzycy gotowanej. Znajdziesz ją w praktycznie każdym sklepie.
Teraz gdy już wiesz, jak zrobić dobre danie na bazie ciecierzycy możesz sięgać po nią na co dzień. Naprawdę warto, to bardzo wartościowe warzywo. Ciecierzyca jest bogata w białko, błonnik, witaminy i związki mineralne. Dzięki temu regularne sięganie po to warzywo pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi i stężenia cholesterolu, kontroli apetytu oraz może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych chorób. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa. Znajdziemy w niej zarówno witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu wzrokowego, oraz szereg witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługuje również spora dawka kwasu foliowego zawartego w niniejszej roślinie. Kwas foliowy odpowiedzialny jest za regulację wzrostu oraz prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek ciała. Ponadto składnik ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki.