Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciasto francuskie to specyficzne ciasto o warstwowej strukturze cienkich listków. Zawiera oni spore ilości tłuszczu, przez co zawiera również sporą ilość kalorii. Z ciasta francuskiego przygotujesz wiele ciekawych dań na słodko oraz na słono. W dalszej części dowiesz się jakie wypieki na słodko możesz przygotować ciasta francuskiego. Pyszne i szybkie w przygotowaniu stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty. Bez obawy możesz je podać jako deser dla dzieci i dorosłych. Przepis na deser z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc co zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Ciasto francuskie świetnie sprawdzi się do wyrobu wielu ciekawych potraw. Na bazie ciasta francuskiego możesz przygotować pyszną napoleonkę z kremem budyniowym, rurki z kremem lub ciasteczka posypane cukrem pudrem. Ciasto francuskie stanowi również dobrą bazę do przygotowania tart, pierogów lub rożków. Jako nadzienie do tart możesz wykorzystać masę budyniową, świeże sezonowe owoce oraz galaretki owocowe. Jako nadzienie do pierogów możesz wykorzystać mus jabłkowy lub domowe przetwory owocowe. Do rożków z kolei świetnie sprawdzą się jabłka z cynamonem lub drylowane wiśnie. Z ciasta francuskiego możesz przygotować także ciasto z czekoladą - wystarczy, że tabliczkę czekolady ułożysz na cieście francuskim, natniesz pasy i zawiniesz je na wierzch czekolady i upieczesz. Jest to bardzo szybki w przygotowaniu deser.
A ile czasu piec pyszny deser z ciasta francuskiego? Gotowe ciasto francuskie najlepiej piec w wysokiej temperaturze przez krótki czas. To ile czasu oraz w jakiej temperaturze piec ciasto francuskie zależy od rodzaju potrawy, którą chcesz przygotować. Im mniejszy produkt końcowy oraz mniejsza ilość farszu, tym krócej powinno się piec w piekarniku.
Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.
Podsumowując: wiesz już, co możesz przygotować na smaczne, domowe wypieki na słodko z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Łatwe wypieki są dobre do spożycia po przestudzeniu i mnożna je podać jako deser z dodatkiem kawy lub herbaty. Pyszne wypieki z ciasta francuskiego możesz wykorzystać jako posiłek do pracy lub zabrać ze sobą w podróż. Jako wypieki z ciasta francuskiego możesz przygotować wiele ciekawych deserów, np. tartę z jabłkami, tartę z budyniem i malinami lub tartę z owocami i galaretką. Poza ciastem możesz przygotować także słodkie pierożki lub rożki z nadzieniem owocowym.