Co zrobić z ciasta francuskiego? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.
Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Żeby zrobić najszybsze pomysły z ciasta francuskiego proponujemy wykorzystać szybkie i proste rozwiązanie, jakim jest gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.
Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.
Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest smaczne w wypiekach na słodko i na słono, jako posiłek lub przekąska. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie dania obiadowe lub potrawy na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.
W wersji wytrawnej najczęściej spotkać można ciasto francuskie z serem, szynką, warzywami, mięsem lub rybami. Jeśli martwisz się o to, co zrobić z ciasta francuskiego to nasze propozycje na pewno ułatwią Ci wybór. Najszybsze i najlepsze przepisy wykonasz z gotowego ciasta francuskiego. Jeśli potrzebujesz słodkiej przekąski, to w tym miejscu możesz przygotować: ciastka z owocami, ciastka z czekoladą, croissanty, tarty, tartaletki, rurki z kremem, bułeczki z nadzieniem, rogaliki, chrusty, faworki, bułeczki cynamonowe. Taki słodki deser potrzebuje tylko 20 minut w piekarniku, by ciasto było już gotowe do spożycia.
Jeśli natomiast interesuje Cię, co można zrobić z ciasta francuskiego na słono, to tu wybór jest jeszcze większy. Najpopularniejsza są zawijańce imitujące pizzę- pizzerinki, paszteciki z warzywami, mięsem lub rybami, parówki zawijane w ciasto francuskie, paluchy z ciasta francuskiego z dodatkiem parmezanu i gruboziarnistej soli, kieszonki z wytrawnym nadzieniem, tarty serowe. Bardzo popularne są również kawałki łososia pieczone w cieście francuskim, rożki z np. szpinakiem i fetą, polędwiczki w cieście, kotlety mielone lub szparagi w cieście francuskim.
Tak naprawdę wszystko jest pyszne z dodatkiem ciasta francuskiego, dlatego zawsze warto mieć schowany ten składnik w swojej lodówce. Przy niespodziewanych gościach, chęci na coś słodkiego, braku pomysłu na obiad- ciasto francuskie sprawdzi się idealnie.
Przygotowując dania z ciasta francuskiego, warto pamiętać o posmarowaniu wierzchu ciasta białkiem, dzięki czemu ciasto staje się bardziej błyszczące. Dodatkowo przygotowując słodkie przekąski, można posypać wierzch cukrem, a przy słonych – sezamem, makiem lub przyprawami ziołowymi.