Co zrobić z boczniaków? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jesteś na diecie roślinnej, czyli takiej, która wyklucza spożycie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego lub ograniczasz tylko spożycie mięsa zwierząt rzeźnych, czyli jesteś na diecie wegetariańskiej? Świetnie się składa, poznaj moje dzisiejsze propozycje co zrobić z boczniaków i jak je przyrządzić.
- nuggety z boczniaków,
- wegetariański gulasz z boczniaków,
- kotlety z boczniaków,
- schabowe z boczniaków,
- leczo z boczniaków z warzywami,
- panierowane boczniaki,
- bigos z boczniaków,
- flaczki z boczniaków,
- strogonow z boczniaków,
- sos z boczniaków,
- boczniaki z grilla,
- śledzie z boczniaków.
Sam widzisz, że możesz przygotować naprawdę wiele dań z boczniakami. Dzisiaj przedstawię Ci dokładniej przepis na nuggetsy z boczniaka to idealny pomysł na posiłek, gdy jesteś diecie roślinnej, ale nie tylko, po przygotowaniu smakują jak prawdziwe nuggetsy z restauracji. To będzie także świetna propozycja dla osób na diecie tradycyjnej.
Poznaj mój błyskawiczny przepis na dania z boczniaków i pokochaj wegetariańskie obiady.
Moja propozycja nie dość, że jest idealna dla wegetarian, czyli wszystkich osób wykluczających ze swojej diety mięso zwierząt rzeźnych, ale także dla wegan, czyli osób, które nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Mój posiłek będzie bez mięsa i produktów zwierzęcych, czyli np. jajek.
Danie jest pyszne i smaczne, będzie także dobre dla dzieci. Ciężko się zorientować, że w złocistej panierce nie ma mięsa, tylko grzyby.
Musisz zaopatrzyć się w boczniaki i dokładnie je umyć, później osuszyć najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
Teraz pora na złocistą panierkę. Wymieszaj mąkę z wodą tak aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego lub nieco gęstszą. Ja użyłam mąki ryżowej, która jest naturalnie bezglutenowa, jeśli nie masz przeciwwskazań do spożywania glutenu, śmiało możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej. Moja wersja będzie idealna nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi, czyli np. celiakia. Zamiast mąki ryżowej możesz użyć innej naturalnie nie zawierającej glutenu np. gryczana lub mieszanki mąk bezglutenowych. Każda z nich dobrze się sprawdzi.
Do ciasta polecam dodać przyprawy, zawsze stawiam na wyraziste lekko ostre takie jak czerwona wędzona papryka, słodka papryka, papryczka chilli w proszku, szczypta soli i pieprzu. Zamocz całe grzyby w cieście i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Bardzo ważne jest aby nie wkładać grzybów na zimny olej, wtedy wsiąknie on do wnętrza grzyba i potrawa będzie bardzo tłusta. Zaczynaj smażenie od mocno rozgrzanego oleju.
Smaż grzyby 5-7 minut do złocistego zarumienienia. Nuggetsy będą idealne nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci np. na obiad. Nasze najlepsze nuggetsy bez mięsa są gotowe do spożycia. Skoro już wiesz, jak przyrządzić boczniaki i co z nich zrobić koniecznie wypróbuj jeden z moich przepisów.