Co zrobić z białego sera? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co zrobić z białego sera? Biały ser to składnik, który ze względu na swój delikatny smak ma niezwykle uniwersalne zastosowanie w kuchni. Można go używać zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. A oto ciekawe propozycje co można przygotować z białego sera:
- ciasta i babeczki,
- farsze do pierogów i naleśników,
- pasty kanapkowe,
- kluski,
- pączki i oponki,
- dodatek do makaronu,
- placuszki,
- kotlety,
- ziemniaki faszerowane,
- rogaliki,
- drożdżówki.
Dania z białego sera to doskonały pomysł na proste, szybkie i co najważniejsze tanie potrawy. Twaróg jest produktem, który sprawdza się w naprawdę wielu różnych daniach. To produkt bardzo uniwersalny, a przy okazji łatwo dostępny. Można znaleźć go w każdym sklepie, mniejszym i większym. Ma ogromny potencjał, gdyż sprawdzi się w deserach, ale także daniach obiadowych. Jednak wiele osób zastanawia się co zrobić z twarogu, zwłaszcza gdy mamy go w dużych ilościach. Warto sięgnąć po dania, które w kuchni polskiej goszczą od dawna. Wiadomo, że ogromne ilości sera białego można wykorzystać idealnie do przygotowania pierogów i klusek. Pierogi możesz stworzyć zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Kluski możesz również serwować na dwa sposoby. Kluski twarogowe są na przykład lepszą opcją niż tradycyjne ziemniaczane. Zawierają sporo białka, a przy okazji mają też mniejszy indeks glikemiczny. To sprawia, że sprawdzą się lepiej w wielu różnych dietach. Jeśli chcesz, by wyroby mączne były bardziej zdrowe, sięgnij po mniej oczyszczoną mąkę. To znaczy taką, która ma większy typ.
Oczywiście najlepsze są desery z sera twarogowego. Co ciekawe można ich przygotować naprawdę sporo. Zaczynają od pysznego sernika, który zna chyba każdy, kończąc na babeczkach, tartach i oponkach. Sernik jest jednym z najbardziej lubianych ciast. Sięgamy po niego nie tylko w powszednie dni, ale również w czasie świąt i innych uroczystości. Nic dziwnego, można go przygotować na wiele różnych sposobów. Zaczynając od prostego sernikobrownie, aż po eleganckie serniki nowojorskie, japońskie, czy na zimno. Pączki i oponki na serku również mają wielu fanów. Są chrupiące, a przy okazji bardzo puszyste. Dlatego ciężko im się oprzeć. Ze względu na duży dodatek sera mają mniejszy indeks glikemiczny.
Ser może być również prawdziwym królem śniadań. Zrobisz pyszne pasty do kanapek. Łącząc go z rzodkiewką i szczypiorkiem, lub wędzoną rybą. Wystarczy tylko odrobina ulubionych ziół i przypraw, by stworzyć naprawdę zaskakujące i wspaniałe połączenie. Można z niego przygotować również smaczne placuszki. Takie placuszki sprawdzą się idealnie dla wszystkich miłośników wersji amerykańskiej, tylko te z dodatkiem twarogu są zdrowsze. To dobre rozwiązanie również dla osób na diecie - placki ze względu na dużą zawartość białka są niezwykle sycące.
Twaróg to nie tylko smaczny składnik diety jest również niezwykle zdrowy. Biały ser stanowi źródło pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Oprócz tego w skład białego sera wchodzą związki mineralne, takie jak: magnez, potas, cynk, a także witaminy: A, D, E oraz witaminy z grupy B.