Co zrobić z bananów? Co jeszcze warto wiedzieć?
Banany to owoc, który jest niezwykle popularny w nowoczesnej kuchni. Te żółte, lekko przekrzywione owoce zna chyba każdy. Sprawdzają się w deserach, ale również jako szybka przekąska. Jednak czasami brakuje pomysłów na jego ciekawe wykorzystanie. A więc co zrobić z bananów? Oto kilka prostych sposobów na użycie banana w kuchni:
- Placuszki bananowe,
- chlebek bananowy,
- pieczone banany,
- banany w cieście,
- koktajl bananowy,
- omlet z banana,
- lody bananowe,
- chipsy bananowe,
- krem bananowy,
- muffinki bananowe
- ciasteczka bananowe.
Banany są owocami niezwykle słodkimi, dlatego najlepiej sprawdzają się właśnie w deserach. Można je wykorzystywać nie tylko do nadawania smaku, ale także do dosładzania. Świetnie łączą się w parze z czekoladą, zwłaszcza gorzką, ale również z kwaśnymi owocami.
Więcej inspiracji na pyszne bananowe dania znajdziesz w propozycjach poniżej. Przepis na dania z bananów to doskonały pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów, które zwykle lądują w koszu na śmieci, gdyż nie są zbyt apetyczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bananowe placuszki, ciasto z bananów, czy chlebek bananowy, koniecznie skorzystaj z propozycji w tym wpisie. Banany mają szereg prozdrowotnych właściwości, a słodki smak zachęca do ich jedzenia.
Wiele osób zastanawia się, czy banany są zdrowe. Okazuje się, że dzięki odpowiedniej zawartości witamin, minerałów, a także innych substancji odżywczych (pektyn czy przeciwutleniaczy), banany powinny znaleźć się w codziennym menu każdej osoby. Banany warto jeść z samego rana, na śniadanie, właśnie na pusty żołądek. Przede wszystkim dlatego, że: poprawiają pracę układu trawiennego, co pomaga uniknąć problemów z zaparciami. Poprawiają odporność, dzięki zawartości witamin A i C. Co ciekawe banany mogą wspaniale wspierać zdrowie układu krwionośnego. Są bowiem wspaniałym źródłem potasu. Potas wysyła sygnał do komórek nerwowych, te po takim wzbudzeniu sprawiają, że serce bije, a mięśnie podlegają skurczom i rozkurczaniu. Wysoka zawartość potasu i niska zawartość sodu w bananach pomaga w utrzymaniu układu sercowo-naczyniowego w dobrej kondycji, i zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi.
Do przepisów najlepiej sprawdzają się dojrzałe banany. Takie banany są idealne również dla dzieci. Wypieki z dużą ilością bananów są niezwykle słodkie, dlatego nie potrzebują dodatku cukru, więc mogą gościć w diecie najmłodszych. Jeśli zastanawiasz się, czy bananowe placuszki mogą być częścią maluchów, nawet tych dopiero rozszerzających dietę, to tak, jak najbardziej. Warto wtedy całkowicie pominąć dodatek cukru. Przejrzałe banany mają to do siebie, że nie potrzebują jego dodatku. Dania na ich bazie są smaczne, nawet jeśli się ich nie dosładza. Dlatego bardzo często unikają ich osoby z problemami z gospodarką cukrową. Co ważne wcale nie trzeba z nich całkowicie rezygnować, najważniejsze jest odpowiednie połączenie bananów z pozostałymi składnikami. W duecie z orzechami, dobrymi tłuszczami, czy jogurtem ładunek glikemiczny potrawy nie jest wysoki.