Co zrobić z awokado? Co jeszcze warto wiedzieć?
Awokado to owoc znany również pod nazwą smaczliwka. Owoc ten jest bardzo kaloryczny, ponieważ zawiera spore ilości tłuszczu. Warto jednak włączyć go do swojej diety. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. W dalszej części dowiesz się, co można przyrządzić z awokado, ponieważ owoc ten posiada wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Awokado uprawiane jest w strefie tropikalnej. Awokado może mieć kształt kulisty i bardziej drobny oraz jajowaty. Awokado zawiera jedno nasiono, które trzeba usunąć przed spożyciem.
A więc co zrobić z awokado? Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado świetnie sprawdzi się jako baza do przygotowania pysznych past kanapkowych — możemy połączyć je z pomidorami suszonymi pokrojonymi w drobną kostkę i wykorzystać jako pasta do smarowania pieczywa lub jako dodatek do tortilli. Na bazie dojrzałego awokado przygotowuje się również pastę o nazwie guacamole — do jej przygotowania potrzebny jest również sok ze świeżej cytryny, który nadaje dodatkowo kwaskowaty smak pasty. W połączeniu z twarogiem awokado stworzy smaczną pastę, która bogata będzie dodatkowo w białko pochodzenia zwierzęcego.
Z awokado można przygotować również pyszne sałatki. Sałatka przygotowana z dodatkiem awokado będzie bardzo wartościowa. Sałatkę można przygotować na bazie mieszanki sałat, sera fety oraz sosu winegret. Do sałatki możesz dodać także pomidorki koktajlowe, cebulę lub oliwki.
Na bazie awokado możemy przygotować również dobre koktajle lub smoothie. Aby przygotować koktajl z awokado warto wykorzystać również inne owoce, ponieważ samo awokado ma bardzo mdły smak.
Pyszne wegańskie desery na bazie awokado to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Na bazie owocu możesz przygotować brownie. Ciasto przygotowane z awokado jest dobre do spożycia po ostudzeniu.
Używanie awokado do przygotowania potraw znacząco podnosi ich wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, który dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników — to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: wiesz, już co można zrobić z awokado. Smaczne dania na bazie wysokokalorycznego owocu są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Przepis na dania z awokado dostępny na naszej stronie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykorzystanie awokado do przygotowania deserów nie zmienia ich smaków, ponieważ sam owoc ma mdły smak.