Co zrobić na śniadanie wielkanocne?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wielkanoc zwykle świętuje się przy rodzinnym stole, jedząc razem pyszne i niezwykle wystawne śniadanie. W czasie świąt wielkanocnych śniadanie wielkanocne odgrywa bardzo istotną rolę. To właśnie ono pozwala uczcić święta i połączyć się z rodziną. Śniadanie jest najważniejszą częścią tych świąt, dlatego podaje się na nie wiele dań, które nie kojarzą się z rannymi posiłkami. Gorąca zupa, czy ogrom pieczonych mięs, to zwykle domena kolacji i obiadów, jednak nie w tym przypadku. W wielu domach śniadanie wielkanocne przedłuża się na cały dzień, dlatego oprócz niego nie serwuje się żadnego innego posiłku. Nie oznacza to jednak, że w tym dniu nie ej się zbyt wiele. Wręcz przeciwnie. Na wielkanocnych stołach gości mnóstwo dań, każde bardzo pożywne i niezwykle sycące, to dlatego po porannej uczcie, może nie być już miejsca na inne posiłki. Dla wielu osób menu na ten wyjątkowy dzień pozostaje od lat niezmienne, jednak część poszukuje nowych smaków. Jeśli brakuje Ci pomysłu na to co na śniadanie wielkanocne, możesz skorzystać z tych propozycji:
- Żurek lub barszcz biały z jajkiem.
- Sałatka jarzynowa.
- Jajka faszerowane.
- Domowy pasztet.
- Pieczona lub gotowana biała kiełbasa.
- Babka, mazurek lub makowiec.
- Pascha.
- Pieczeń z jajkiem.
Nie można oczywiście zapomnieć o święconce, która powinna według tradycji rozpocząć świąteczną ucztę. Do pokarmów poświęconych w świątecznym koszyczku zwykle zalicza się: jajka, chrzan, chleb, kiełbasę, sól, babeczkę, szynkę i baranka.
Wiadomo, że święta wielkanocne należą głównie do jajek. Na stole powinny więc gościć potrawy z jajek w przeróżnych konfiguracjach. Jajka możesz przyrządzić na wiele sposobów: faszerować, dodawać do zupy, tworzyć z nich pastę.
Oprócz głównych dań dobrze zadbać o przekąski i dodatki. Na stole nie powinno zabraknąć chrzanu, czy ćwikły. Jednak warto też pamiętać o warzywach, które często są pomijane, a wspaniale komponują się z każdym rodzajem jedzenia. Typowy stół wielkanocny ugina się pod ciężarem różnorodnych wędlin. Na półmiskach pysznią się różowe szynki. Pachną majerankiem i śliwką pieczone schaby. Kuszą wędzonki i kiełbasy.
Sama Wielkanoc uważana jest za najważniejsze święto dla chrześcijan na całym świecie. Podczas niego uroczyście obchodzi się wspomnienie misterium paschalnego Jezusa: jego męki, śmierci i zmartwychwstania. W Polsce jest to uroczystość o głęboko zakorzenionych tradycjach. Jedną z nich jest wspólne, rodzinne spożycie śniadania w niedzielny poranek. Posiłek powinno poprzedzić uczestnictwo w celebracji mszy rezurekcyjnej. Oczywiście w obecnych czasach nie wszystkie elementy tej tradycji są przestrzegane, jednak potrawy serwowane na wielkanocnym stole zwykle pozostają bez zmian.
Teraz gdy już wiesz, co zrobić na świąteczne śniadanie, możesz przygotować pyszne dania, które nie tylko pięknie się prezentują, ale również wspaniale smakują. Przepisy na śniadanie wielkanocne znajdziesz w tym wpisie, dlatego, jeśli nie wiesz, jak ugotować wspaniały żur, czy upiec smaczną babkę, koniecznie sięgnij po któryś z proponowanych przepisów.