Co zrobić na śniadanie dla dzieci? Co jeszcze warto wiedzieć?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zwłaszcza dla najmłodszych. Gotowanie dla maluchów może być nieco trudne. Ich posiłki powinny być nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i zdrowe. Dzieci cały czas rosną, więc potrzebują dużej ilości składników odżywczych. Wiele osób zastanawia się jednak co na śniadanie dla dzieci? Oto kilka propozycji co zrobić:
- Smaczne placuszki i racuszki,
- Słodkie naleśniki,
- Gofry,
- Owsianki z różnych rodzajów płatków, mleka lub napoju roślinnego, z dodatkiem orzechów i nasion oraz świeżymi owocami.
- Pasty warzywne i jajeczne do kanapek.
- Dania z jajek, np. jajecznicę, czy omlet.
- Tosty i zapiekanki z piekarnika lub opiekacza.
Śniadanie jest niezwykle ważnym posiłkiem. Dostarcza energii na nadchodzący dzień. Powinno więc być nie tylko smaczne, ale również pożywne i dobrze zbilansowane. Najlepiej przygotować na nie coś, co będzie zawierało również przynajmniej jedną porcję warzyw lub owoców. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na najlepsze śniadania, to koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na szybkie śniadanie, które jest również smaczne i dobre dla zdrowia.
Dzieci są różne i mają apetyt, który zmienia się bardzo szybko. Jednego dnia kochają daną potrawę, innego twierdzą, że jest obrzydliwa. Dlatego bardzo często przygotowanie dla nich jakiegokolwiek posiłku jest niezwykle trudne. Zwłaszcza jeśli ma to być danie dla niejadka. Śniadanie dla dzieci musi więc być nie tylko pyszne, ale również ciekawe. Tylko nie każdy ma rano czas, by takie wymyślać. Dobry pomysł na usprawnienie przygotowania śniadań jest stworzenie ich podstawy poprzedniego dnia. Placuszki możesz przygotować poprzedniego dnia i podgrzać w mikrofali lub na suchej patelni. Owsiankę możesz zostawić na noc w pojemniku w lodówce i zjeść na zimno. Naleśniki możesz usmażyć poprzedniego dnia. Pastę do kanapek da się przygotować wieczorem i przechowywać w lodówce. Dzięki temu całość będzie dużo szybsza.
Najlepiej zacząć od przeszukania swoich szafek kuchennych. Często idealna baza obiadowa już się w nich kryje. Ta metoda pozwoli nieco zaoszczędzić — nie trzeba bowiem kupować produktów, które już znajdują się w kuchni, a po drugie zmniejszy ilość marnowanych produktów. Nie zapomnij przejrzeć również swojej lodówki. Często odkłada się do niej warzywa, które zostają zapomniane i nieco marnieją. Warzywa, którym brakuje świeżości, można użyć do past, czy placuszków. Dzięki temu nie skończą w koszu na śmieci, a uzupełnią dietę w niezwykle ważne składniki odżywcze.
Na podstawie znalezionych składników można stworzyć naprawdę ciekawe propozycje. Wystarczy wybrać spośród składników dwa dominujące, a następnie poszukać dań z ich udziałem. Możesz to również zrobić na tej stronie. Dzięki temu w łatwy sposób znajdziesz danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie dla wszystkich domowników. Pamiętaj, że nie musisz posiadać wszystkich wymienionych w przepisie składników. Warzywa możesz dowolnie zamieniać na inne, a źródła białka między sobą.