Co zrobić na obiad bez mięsa? Co jeszcze warto wiedzieć?
"Co zrobić na obiad?" to chyba najpopularniejsze pytanie w każdym domu. Jeśli nie masz pomysłu co na obiad bez mięsa, koniecznie skorzystaj z tych propozycji. Sprawdź jakie produkty znajduj się w Twoich szafkach, a potem poszukaj inspiracji na dania, które na nich bazują.
Najlepiej zacząć od przeszukania swoich szafek kuchennych. Często idealna baza obiadowa już się w nich kryje. Ta metoda pozwoli nieco zaoszczędzić — nie trzeba bowiem kupować produktów, które już znajdują się w kuchni, a po drugie zmniejszy ilość marnowanych produktów. Nie zapomnij przejrzeć również swojej lodówki. Często odkłada się do niej warzywa, które zostają zapomniane i nieco marnieją. Warzywa, którym brakuje świeżości, można użyć do zapiekanek, zup, czy aromatycznych sosów. Dzięki temu nie skończą w koszu na śmieci, a uzupełnią dietę w niezwykle ważne składniki odżywcze.
Oto najciekawsze inspiracje na dania obiadowe bez mięsa:
- makaron z sosem i warzywami,
- placki warzywne,
- naleśniki z twarożkiem i owocami,
- pierogi ruskie lub z kapustą i grzybami,
- warzywne risotto,
- wegetariańskie leczo,
- tarty warzywne,
- zapiekanka z makaronu i warzyw
- zupy warzywne,
- warzywne kotlety.
Jeśli potrzebujesz inspiracji na dania wegetariańskie na obiad, koniecznie sprawdź przepisy na dania bez mięsa poniżej. Te dania to doskonały pomysł na posiłek dla osób, które jedzą tylko potrawy wegańskie i wegetariańskie, ale także dla tych, którzy mają ochotę nieco poeksperymentować lub nie mają ochoty na kolejny mięsny obiad. Bezmięsne danie są nie tylko smaczne, ale również szybkie i dobre dla zdrowia. Nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na układ krwionośny i nerwowy.
Dania bezmięsne zwykle mają proste przepisy, dzięki czemu stanowią najlepsze rozwiązanie dla osób, które dopiero co zaczynają swoją przygodę z gotowaniem lub po prostu nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków. Mięso zwykle potrzebuje długiej obróbki termicznej, by było smaczne, lekkostrawne i bezpieczne. Warzywa można w wielu przypadkach zjadać nawet na surowo.
Jeśli bardzo często zastanawiasz się "co na obiad", to zapewne potrzebujesz większej bazy prostych przepisów, które z łatwością można wykorzystywać każdego dnia. Dobrze się składa, bo na tej stronie znajdziesz ich bardzo dużo. W dodatku wszystkie przepisy zawierają pełną listę składników i niezwykle prostą instrukcję, dzięki czemu nie spędzisz w kuchni wielu godzin, głowiąc się, jak można wykorzystać Twoje ulubione składniki.
Pamiętaj, że jeśli nie masz jakiegoś produktu, zwykle możesz zamienić go na jakiś inny. Warzywa i owoce zwykle również możesz stosować zamiennie. Jeśli zależy Ci na obiedzie tańszym, wymieniaj w przepisach produkty egzotyczne, na te bardziej swojskie. Najtańszy produkt to zwykle ten, który ma długą datę przydatności i jest sezonowy. Bardzo tanie są ryż, makaron, kasza, strączki, mąka, warzywa i owoce mrożone lub te w puszkach. Da się je również użyć w daniach na szybko. Czasami najlepsze danie, to takie, które robione jest spontaniczne.