Co zamiast jajek do panierki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Panierowanie to niezwykle popularny sposób na zwiększanie atrakcyjności smażonych dań. Do przygotowania podstawowe panierki zwykle potrzebujemy jajka i bułki tartej. Co, jednak gdy nie możemy jeść jajek? Co, zamiast jajek do panierki można dodać?
- Gęsty jogurt i przyprawy,
- Musztarda,
- Mleko z mąką,
- Śmietana,
- Majonez,
- Kefir.
Kawałki mięsa wymocz w podanych substancjach przed użyciem bułki tartej. Dzięki temu bułka będzie dobrze trzymać się mięsa lub innego produktu, a przy okazji nada całości wspaniałego smaku.
Panierka to doskonały pomysł na urozmaicenie każdego kawałka mięsa. Przepis na panierkę jest niezwykle prosty - potrzebujesz tylko dwóch składników: jajka i bułki tartej. A więc jak się robi prostą panierkę? Sprawdzony przepis: Najpierw musisz wbić jajko na talerzyk i rozkłócić je widelcem. Powinna powstać zwarta masa, która będzie dobrze przylegała do mięsa. Żółtko powinno bardzo dobrze pomieszać się z białkiem. W osobnym naczyniu najlepiej talerzyku rozsyp bułkę tartą. Mięso lub rybę wymocz najpierw w jajku, a dopiero później w bułce tartej. Jeśli chcesz osiągnąć lepsze efekty, cały proces możesz powtórzyć kilka razy. Problem pojawia się w przypadku, gdy nie możemy używać jednego z tych składników. W przypadku bułki tartej możemy posłużyć się całą gamą innych produktów. Doskonale sprawdzają się otręby, mąka, czy siekane orzechy. Co, jednak gdy nie możemy sięgnąć po jajko? Na szczęście istnieje zamiennik, nawet nie jeden, a kilka, który pozwoli nam zastąpić jajko również w panierce. A więc czym zastąpić jajko? Najlepiej sięgnąć po opcję, która będzie równie lepka co jajko. Wiele osób używa na przykład mleka, jednak może ono nie być lepkie i wystarczająco gęste. Co dodać do niego, by nieco je ulepszyć? Wystarczy odrobina mąki, czy skrobi, by całość była bardziej gęsta. Świetnie, jeśli posiadasz mąkę z ciecierzycy, to wspaniały zamiennik jajka. Jest gęsta, doskonale łączy się z płynami. W jej wypadku wystarczy połączyć ją z wodą, by stworzyć naprawdę świetną panierkę. To dobra opcja dla osób, które są na diecie wegańskiej, a przy okazji ograniczają też gluten. Taka panierka jest w pełni bezpieczna i nie uczula. Sprawdzi się więc doskonale w diecie alergika.
Teraz gdy już wiesz, jak zrobić smaczną panierkę, możesz sięgnąć po nią częściej. Panierka stanowi naprawdę doskonały dodatek do wielu dań. To doskonały pomysł na wzbogacenie głównie mięsa, jednak można używać jej również w innym celu. Panierka sprawdza się również w innych sytuacjach:
- do panierowania smażonego sera - idealnie komponuje się z frytkami,
- do wzbogacenia kotlecików warzywnych - sprawia, że trzymają się one w jednym kawałku,
- do wzmacniania aromatu ryby - niekoniecznie tylko w "fish and chips".
Panierka nie jest trudnym do przygotowania w domu składnikiem. Jednak wiele osób sięga po tę sklepową. Warto to jednak zmienić. Ta domowa jest nie tylko równie pyszna, ale również dobra dla zdrowia, czego nie można powiedzieć o opcji ze sklepu. Domowa panierka pozwala też wykazać się kreatywnością w kuchni. Do kurczaka możesz stworzyć pyszny dodatek na bazie płatków kukurydzianych, do ryby z wiórków kokosowych, a do sera z orzechów. To pozwoli zmienić zwykłe domowe dania w naprawdę ciekawe potrawy.