Co to jest piwo kraftowe?

Co to jest piwo kraftowe
Co to jest piwo kraftowe
ikona podziel się
Opublikowano: 19.02.2023 r., 22:17 | Autor: Patrycja Czerwiak

Na rynku można znaleźć wiele różnych piw. Ostatnio dużą popularnością cieszą się te krafowe. Jednak wiele osób zastanawia się "co to jest piwo kraftowe?". Piwo kraftowe, inaczej nazywane również rzemieślniczym, to wyrób alkoholowy, wytwarzany w małych i niezależnych od kapitału korporacyjnego browarach. Piwowar zwykle znany jest z imienia i nazwiska. To dlatego, że jako niezależny rzemieślnik, zdecydował się na przekazanie receptury swojego piwa innemu browarowi, umożliwiając jego produkcję na większą skalę.

Co to jest piwo kraftowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Na rynku można znaleźć wiele różnych piw. Ostatnio dużą popularnością cieszą się te krafowe. Jednak wiele osób zastanawia się "co to jest piwo kraftowe?". Piwo kraftowe, inaczej nazywane również rzemieślniczym, to wyrób alkoholowy, wytwarzany w małych i niezależnych od kapitału korporacyjnego browarach. Piwowar zwykle znany jest z imienia i nazwiska. To dlatego, że jako niezależny rzemieślnik, zdecydował się na przekazanie receptury swojego piwa innemu browarowi, umożliwiając jego produkcję na większą skalę. Aby piwo otrzymało miano kraftowego, browar musi zadbać o jego najwyższą jakość oraz być niezależny (w żaden sposób niezwiązany z firmami przemysłowymi). Miejsca te stawiają na tradycyjne, dopracowywane przez lata metody warzenia.

Jakie są piwa kraftowe? Piwa rzemieślnicze bardzo często charakteryzują się ciekawym smakiem, którego brakuje w tradycyjnych trunkach. Można znaleźć wśród nich takie, które mają nuty cytrusowe, karmelowe, a nawet czekoladowe. Do najpopularniejszych gatunków piw kraftowych należą: mocne piwo IPA o żywicznym i owocowym aromacie, cytrusowe piwo AIPA, Stout z aromatem czekolady i kawy oraz lekkie i orzeźwiające piwo Wheat. Piwo kraftowe dzieli się na dwa główne gatunki piwa. Do czynienia możemy mieć między innymi z trunkami dolnej fermentacji, określanymi również mianem Lagerów. Drugim rodzajem piw kraftowych są trunki górnej fermentacji, inaczej Ale. Czas ich produkcji jest znacznie krótszy niż w przypadku Lagerów.

Po czym rozpoznać dobre piwo rzemieślnicze? Piwo rzemieślnicze jest znane ze swojego wspaniałego smaku. Trunek rzemieślniczy jest dopracowany w każdym możliwym szczególe. Dzięki temu jego picie dostarcza niesamowitych wrażeń. Kolejnym ważnym elementem jest jego jakość. Jako że browar ten nie jest robiony na dużą skalę, to cechuje się wspaniałą jakością.

Na co zwrócić uwagę kupując piwo? Najważniejszym aspektem jest jego świeżość. Dlatego najlepiej kupować piwo, które ma długą datę ważności do spożycia. Dobrze sięgać po alkohol w ciemnej butelce, w dodatku taki, który nie jest narażony na działanie promieni słonecznych, czy światła, które negatywnie na niego wpływają. Jeśli chodzi o rodzaj, każdy będzie potrzebował czegoś zupełnie innego, warto w tej kwestii eksperymentować.

Teraz gdy wiesz już, co to znaczy, że piwo jest kraftowe, a także jakie rodzaje są najlepsze, możesz śmiało wyruszyć na zakupy. Dzięki tej wiedzy na pewno uda Ci się kupić trunek dopasowany do Twoich preferencji, co ułatwi cieszenie się jego niepowtarzalnym smakiem. Jeśli lubisz eksperymenty, koniecznie wypróbuj różnych rodzajów. To pozwoli Ci znaleźć ulubiony rodzaj. Pamiętaj, że równie ważne jest odpowiednie jego przechowywanie, czy podawanie. Trunek ten przechowywać powinno się w temperaturze nie niższej niż 5 stopni, a podawać w temperaturze od 8 do 16 stopni. Jeżeli będzie ona wyższa lub niższa, straci on swój naturalny smak i aromat. Nie należy podawać piwa z kostkami lodu. Sprawia to, że jego smak staje się gorszy. Piwo zwykle podaje się w kuflu, ta zasada dotyczy również tego kraftowego.

Zobacz pytania podobne do co to jest piwo kraftowe?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto