Co to jest matcha? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się, co to jest matcha? Napoje na jej bazie zyskują ostatnio coraz większą popularność. Matcha w dosłownym tłumaczeniu oznacza herbatę w proszku i tak właśnie jest. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która odznacza się charakterystycznym zapachem i smakiem. To także bogactwo wielu różnych witamin i polifenoli - ma ich najwięcej spośród innych zielonych herbat.
Zielona matcha to niezwykle cenny dodatek do diety. Ten proszek można przygotowywać jako napar, ale również dodawać do innych produktów. Do czego używać jej najlepiej? Do koktajlów smoothie, bowli, lodów, czy deserów. Właśnie tam matcha odnajduje się najlepiej. Jak smakuje matcha? Matcha to herbata o specyficznym aromacie, który nie każdemu przypadnie do gustu. Ma ziemisty lub delikatnie pikantny i orzechowy posmak. To właśnie dlatego walory smakowe tej zielonej herbaty nie każdemu przypadną do gustu. Wysokiej jakości matcha ma słodkawy delikatny smak, prawie całkowicie pozbawiony goryczy i świeży, lekko trawiasty zapach. To L-teanina odpowiada za ten jedwabisty i delikatny smak herbaty. Wiele osób narzeka jednak na jej gorycz. Warto wiedzieć, że dzieje się tak tylko w herbacie o niskiej jakości. Ta posiada niewiele teaniny, która zapobiega goryczce. Dla niektórych osób jej nieco świeży zapach kojarzy się z rybami i owocami morza. Oczywiście, gdy przygotuje się ją z dodatkiem słodkiego mleka, czy syropów, to jest po prostu słodka.
Czym różni się matcha od zwykłej zielonej herbaty? Po pierwsze, ma zupełnie inną postać. Herbaty zwykle dostępne są w postaci suszonych liści. Możemy je zakupić bez torebek lub pakowane w osobne torebeczki. Matcha jest całkowicie sproszkowana. Oczywiście również pochodzi z suszonych liści, jednak przed trafieniem do sprzedaży są one mielone. Po drugie, matcha różni się również metodą produkcji. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy herbaty są osłaniane przed słońcem, dzięki czemu ich wzrost jest spowolniony. W tym czasie liście nabierają bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna.
Może zastanawiasz się, czy jest zdrowa? Jak najbardziej! Posiada liczne zdrowotne właściwości. Herbata matcha jest bogatym źródłem katechin. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Warto wiedzieć, że jedna filiżanka tej japońskiej herbaty dostarcza niemalże tę samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy. To na pewno istotna informacja dla osób, które nie mogą lub nie lubią kawy, a potrzebują jej do lepszego funkcjonowania.
Ile razy dziennie pić matchę? Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości na kofeinę i matchę. Średnia zalecana ilość to 5g dziennie, co równa się około trzem dużym porcjom matchy. Oczywiście ilość ta podana jest dla osób dorosłych, dzieci nie powinny sięgać po matchę, ze względu na dużą zawartość kofeiny.