Co to jest kimchi? Co jeszcze warto wiedzieć?
A więc co to jest kimchi? Kimchi to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni koreańskiej. Składa się ono z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Najczęściej kimchi przygotowuje się z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórków. Do przygotowania kimchi wykorzystuje się dodatek papryczki chilli, dlatego większość produktów końcowych charakteryzuje się ostrym smakiem. Najczęściej głównymi składnikami kimchi jest kapusta pekińska, rzodkiew, czosnek, papryczka chilli, cebula, krewetki, anchois, imbir, pieprz, musztarda, sól morska oraz cukier. Przepis na kimchi jest bardzo prosty, a do jego przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw.
Kiszona kapusta pekińska posiada wiele właściwości zdrowotnych. Kiszone warzywa obfitują w naturalne probiotyki, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Kimchi obfituje w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę B6, witaminę C oraz witaminę K. Spożywanie warzyw kiszonych z dodatkiem czosnku znacząco wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi — dzieje się to za sprawą związku o nazwie allicyna. Obecność witaminy A oraz witaminy C w kimchi zmniejsza produkcję wolnych rodników i przyczynia się do zmniejszonego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry.
Koreańskie kimchi nie jest jednak wskazane do spożywania przez osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego — wszystko za sprawą wysokiej zawartości soli oraz pikantny smak. Kimchi nie jest zalecane w diecie osób z wrzodami, refluksem, zespołem jelita drażliwego czy chorych na nadciśnienie tętnicze. Dodatkowo spożywania kimchi powinny unikać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Jak zrobić zdrowe i dobre kimchi? Na początek przygotuj kapustę pekińską, marchew, por, cebulę, czosnek, imbir, papryczki chilli, mąkę ryżową, sos sojowy, sól oraz cukier. Kapustę pekińską umyj i wytnij z niej głąb. Następnie liście pokrój w poprzek, włóż do miski i wypłucz w zimnej wodzie. Kapustę przecedź, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną kapustę pozostaw na minimum 90 minut. Po tym czasie liście kapusty przepłucz pod zimną wodą. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w słupki. Czosnek, imbir oraz sos sojowy zmiksuj na gładką masę. Mąkę ryżową wymieszaj z dodatkiem wody, aby uzyskać kleik ryżowy — kleik podgrzej i dodaj do niego cukier. Następnie do kleiku dodaj pokrojone papryczki chilli. Do kleiku dodaj pokrojone w słupki warzywa oraz sos sojowy zmiksowany z czosnkiem i imbirem, składniki dokładnie wymieszaj. Na sam koniec kleik z warzywami dokładnie połącz z pokrojoną kapustą pekińską i warzywa umieść w słoikach. Potrawa jest dobra do spożycia po około 2 tygodniach.
Podsumowując: smaczne kimchi jest dość ostre, przez co nie powinno być spożywane przez osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Najlepsze domowe kimchi jest dobre do spożycia po około 2 tygodniach i można przygotować je z różnych warzyw. Kimchi można podać jako dodatek do wielu potraw.