Co przygotować na grilla dla wegetarian? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sezon grillowy jest stosunkowo krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni, dlatego koniecznie poznaj moje wegetariańskie propozycje na grill dla wegetarian. Jedzenie jest równie pyszne co dania tradycyjne, mięsne.
Zatem co przygotować na wege grilla?
Moje propozycje to głównie warzywa, które możesz dowolnie zamieniać, ponieważ niemal wszystkie idealnie sprawdzą się na grilla, nie ograniczam się tylko do warzywnych potraw, ale też ser czy ryby, grzyby.
- warzywne szaszłyki na grilla,
- kukurydza na grilla,
- pstrąg grillowany,
- łosoś bez tłuszczu z grilla,
- grillowane szparagi,
- boczniaki z grilla,
- bakłażan z grilla,
- cukinia z grilla,
- ser halloumi.
Wystarczy, że produkty te pokroisz na mniejsze kawałki, doprawisz do smaku, a następnie skroplisz oliwą z oliwek i zaczniesz grillowanie. Jeśli chcesz uniknąć dodatku tłuszczu, zawiń je w folię aluminiową i grilluj bez tłuszczu, potrawy będą równie pyszne i aromatyczne.
Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, sprawdzi się również idealnie dla wszystkich osób na diecie ketogenicznej.
Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu i białka w naszym codziennym jadłospisie w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka. Racjonalne spożycie węglowodanów w diecie wynosi nawet do 55% zapotrzebowania energetycznego, w tym modelu jednak je radykalnie ograniczamy, aż do 50 g na dzień. Jest to zdecydowanie niewielka ilość.
Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach np. padaczka.
Zatem, co jeść na diecie ketogennej?
Dieta ketogenna charakteryzuje się eliminacją podaży węglowodanów w diecie do 50 g na dzień, zamiast nich większość stanowią białka i tłuszcze. Do głównych źródeł węglowodanów, które eliminujemy z diety, należą makarony, kasze, pieczywo. Natomiast zwiększamy podaż ryb, awokado, tłustych mięs, orzechów, masła czy śmietany.
Jest to eliminacyjny model żywienia, w który najlepiej wejść pod kontrolą dietetyka, w pierwszym etapie stosowania diety keto występuje ketoza, jest to nic innego jak przyśpieszona synteza ciał ketonowych, które produkowane są w naszej wątrobie. Powstają one w wyniku obniżenia poziomu insuliny i rozkładu tłuszczu, które w diecie ketogennej staje się głównym źródłem energii.
Stan ten można już osiągnąć po 2-3 dniach stosowania diety, natomiast przy diecie o jeszcze niższej zawartości węglowodanów do 30 g dziennie, ketoza wystąpi po około tygodniu czasu.
Pomimo sporej eliminacji wielu produktów, dieta ta powinna być urozmaicona i odpowiednio zbilansowana. Jedzenie i posiłki powinny być smaczne i odpowiednio zbilansowane pod kątem makro i mikroskładników. Skoro już wiesz co na grilla dla wegetarian, wykorzystaj moje propozycje bez mięsa i przekonaj się, jakie są dobre.