Co oznacza typ mąki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Podczas robienia zakupów i wybierania mąki możesz zauważyć różne oznaczenia na jej opakowaniu. Zatem, co oznacza typ mąki?
To nic innego niż pozostałości popiołu, która została po procesie technologicznym w mące. Im większa liczba tym mąka jest bardziej gruboziarnista.
Każda z nich ma inne zastosowanie, dobrze wiedzieć zatem, która z nich będzie najlepsza do pieczenia. Co to znaczy mąka typ 500, ten typ mąki jest najbardziej uniwersalny i ze spokojem możesz wykorzystać ją do większości wypieków.
Jeśli zastanawiasz się czym się różnią typy mąki to jest to nic innego, jak jest struktura, im wyższy numer na opakowaniu mąki, tym bardziej ona jest gruboziarnista.
Dlatego koniecznie zwracaj uwagę na oznaczenie mąki, będzie to kluczowe do Twoich idealnych wypieków. Jeśli nie zależy Ci na typowej mące i zwracasz uwagę na zawartość glutenu w swoim cieście, wykorzystaj mąki, które naturalnie nie zawierają glutenu, do takich mąk należą:
- mąka ryżowa,
- mąka kukurydziana.
Możesz wykorzystać mój przepis na szarlotkę z mąki kukurydzianej.
Pyszna, bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej to rozgrzewające ciasto z kruchym ciastem, które warto podawać w towarzystwie dobrej herbaty. To będzie idealny pomysł na relaks w swoim domu lub deser z bliskimi.
Zatem jak zrobić szarlotkę z mąki kukurydzianej?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować mąkę kukurydzianą, która jest naturalnie bezglutenowa, idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.
Zamiast mąki kukurydzianej możesz użyć innej naturalnie bezglutenowej.
Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, ale ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
Oprócz tego jajka, masło, cynamon i nasz główny składnik, czyli jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne. W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Sam widzisz, jak szybka w przygotowaniu jest nasza szarlotka, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis. Skoro już wiesz, do czego użyć konkretny rodzaj maki i co czego jest najlepsza mąka typu 500, koniecznie zapamiętaj moje rady przy Twoich kolejnych wypiekach.