Co można zrobić z ugotowanych ziemniaków? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ziemniaki gotowane to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Smaczne ziemniaki po ugotowaniu świetnie smakują z dodatkiem kotletów mięsnych lub warzywnych, gulaszu czy mięs w sosie. Przepisy na dania z wykorzystaniem ziemniaków są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, dlatego warto przygotować je w swojej kuchni. Ziemniaki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. W dalszej części dowiesz się, co można zrobić z ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia.
Z surowych ziemniaków możemy przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki często wykorzystywane są również jako główny składnik skrobiowy zup. Możemy przygotować z nich zupę ziemniaczaną w formie kremu. Surowe lub podgotowane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki świetnie sprawdzą się do przygotowania zapiekanek równie z dodatkami mięsnymi, jak i bez mięsa. Zapiekanki te warto posypać serem, ponieważ będą one smaczniejsze – warto jednak zwrócić uwagę na kaloryczność tej potrawy.
A co można zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu? Ugotowane ziemniaki będą stanowiły doskonałą bazę do przygotowania klusek śląskich, kopytek, knedli, gnocchi, placków, kotletów ziemniaczanych, krokietów z farszem z ziemniaków, pyz, kartaczy czy farszu do pierogów ruskich. Ziemniaki ugotowane w całości możesz pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Gotowane ziemniaki możesz podać również jako składnik sałatek (np. sałatki ziemniaczanej lub sałatki jarzynowej).
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Ziemniaki są również źródłem błonnika pokarmowego - ułatwia on trawienie, obniża poziom cholesterolu LDL oraz odpowiada za uczucie sytości, które może wspomagać walkę z nadwagą i otyłością. Dodatkowo ziemniaki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy (np. witaminy C lub witaminy A), które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Obecność przeciwutleniaczy w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: wiesz już jak wykorzystać ugotowane ziemniaki. Dania przygotowane z nadmiaru ugotowanych ziemniaków świetnie sprawdzą się na obiad na kolejne dni. Potrawy przygotowane na bazie ziemniaków, zarówno surowych, jak i gotowanych, są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Dodatkowo przepisy na potrawy z gotowanych ziemniaków są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Przepisy warto wykorzystać, aby nie marnować nadmiaru ugotowanych wcześniej ziemniaków.