Co można zrobić z twarogu? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co można zrobić z twarogu? Twaróg to produkt, który doskonale sprawdza się w wielu różnych potrawach. Można używać go zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. A więc jak wykorzystać go w swojej kuchni?
- Zrób kluski,
- Przygotuj pierogi,
- Upiecz sernik,
- Zrób farsz do naleśników,
- Upiecz drożdżówki,
- Usmaż placki,
- Zrób kotlety,
- Usmaż pączki lub oponki,
- Zrób pastę na kanapki,
- Stwórz rogaliki,
- Podaj go z makaronem.
Dania z twarogu to doskonały pomysł na włączenie tego składnika do swojej diety w prosty sposób. Twaróg jest serem, który dostarcza sporo białka, dzięki czemu wspaniale sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej. Ze względu na swój delikatny smak sprawdzi się nie tylko w wersji "na słono", ale również jako dodatek do deserów. Zastanawiasz się jak zrobić smaczne potrawy z twarogu? Ciekawe przepisy na pyszne dania znajdziesz w wyróżnionych propozycjach na tej stronie. Koniecznie sięgnij po nie, gdy nie wiesz, jak wykorzystać spore ilości twarogu, które masz w swojej lodówce.
Twaróg kojarzy się raczej z daniami wytrawnymi. Nic dziwnego, używa się go przygotowania wielu dań tego typu. Niekoniecznie trzeba go nawet przetwarzać. Twaróg można jeść "na surowo", bez obróbki termicznej. Co można z niego stworzyć bez przetwarzania? Idealnie sprawdzi się do past kanapkowych. Możesz połączyć go ze szczypiorkiem i rzodkiewką lub dodać do niego odrobinę czosnku. Wspaniale łączy się również z makrelą, czy jajkami. W takiej wersji idealnie sprawdzi na lekkie śniadanie. Twarożek możesz też połączyć z owocami. Taka opcja doskonale sprawdzi się zwłaszcza do naleśników, czy gofrów.
W wersji nieco bardziej przetworzonej twaróg wspaniale sprawdza się jako farsz do wielu różnych potraw. Czy to na słodko, czy z dodatkiem soli? Możesz nadziać nim pierogi z serem, pierogi ruskie, czy leniwe. Można też przygotować na jego bazie farsz do naleśników zapiekanych, czy podsmażanych. Jednym z najbardziej lubianych jest farsz "ruski", czyli z dodatkiem ziemniaków i cebuli, a także dużej ilości soli i pieprzu. Taka opcja doskonale sprawdza się w krokietach, naleśnikach i oczywiście pierogach. Jak nie farsz to? Oczywiście kluski! Mączne przetwory są niezwykle popularne na polskim stole. Kopytka, czy leniwe, doskonale sprawdzają się zarówno podane z cebulą, jak i w nieco bardziej ekskluzywnej wersji, czyli podsmażone na oliwie, z ziołami, czy truflami. Kluski to doskonały sposób na obiad na szybko. Sprawdza się też dla dzieci, zwłaszcza w wersji na słodko. Zwykle używa się do nich twarogu półtłustego, jednak jeśli jesteś na diecie, możesz sięgnąć po ten odtłuszczony. Twaróg doskonale sprawdzi się również w kotletach. Usmażone lub upieczone kotleciki z twarogu doskonale zastąpią mięsne klasyki.
Twaróg sprawdzi się również na deser! Z sera twarogowego powstaje jeden z najpopularniejszych w Polsce przysmaków, czyli sernik. To ciasto, które zachwyca różnymi formami, sprawdza się na co dzień i od święta. Oprócz smacznego ciasta z dodatkiem twarogu można też przygotować pyszne pączki, czy rogaliki. Warto sięgnąć po nie, gdyż w porównaniu do innych słodkości mają niski indeks glikemiczny.