Co można zrobić z tortilli? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tortilla to płaski, okrągły placek o średnicy od 6 do 30 cm. W dalszej części dowiesz się, do czego można wykorzystać tortillę w kuchni. Tortilla chętnie wykorzystywana jest do przygotowania dań w kuchni meksykańskiej. Placki z tortilli najczęściej wytwarzane są z mąki kukurydzianej lub pszennej. Najczęściej stosowane są jako pieczywo lub baza do przygotowania potraw. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na domową tortillę oraz wiele ciekawych propozycji na smaczne przekąski domowe na imprezę z placków tortilli.
A więc co można zrobić z tortilli? Na bazie pysznych placków przygotujesz dania na obiad lub na kolację. Z tortilli można przygotować burrito, quesadillę, tacos, enchilada, wrapy czy nachosy. Placki tortilli świetnie sprawdzą się również do przygotowania domowych chipsów, które możemy podać z różnymi sosami. Dodatkowo placki chętnie wykorzystywane są do przygotowania dań typu fast-food (np. kebabów). Na ich bazie możemy również przygotować pyszne wrapy lub roladki z różnymi nadzieniami.
Burrito to potrawa, która pochodzi z kuchni meksykańskiej. Przygotowywana jest na bazie tortilli pszennej, która jest zawinięta wokół farszu. Jako farsz do tortilli najczęściej wykorzystuje się fasolę, meksykański ryż lub mięso. Istnieje kilka modyfikacji tej potrawy, w której poza podstawowymi składnikami można dodać także sałatę, salce, guacamole, ser, a także śmietanę.
Quesadilla to również tanie wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Najczęściej przygotowywana jest z tortilli kukurydzianej z roztopionym serem. Do potrawy opcjonalnie można dodać również ziemniaki, grzyby, papryczkę jalapeno, kiełbasę chorizo i wiele innych produktów.
Enchilada to również danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Najczęściej przygotowywana jest z tortilli kukurydzianej, którą smaży się przez krótką chwilę w gorącym oleju. Tak przygotowaną tortille przykrywa się sosem, zawija w rulon i umieszcza się kilka tortilli w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane tortille przykrywa się dodatkami. Jako wypełnienie tortilli do przygotowania enchilady można wykorzystać mięso, ser, warstwa, owoce morza.
W kuchni polskiej najczęściej wykorzystywana jest tortilla z mąki pszennej. Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Dodatkowo szybkie w przygotowaniu przekąski z wykorzystaniem tortilli to doskonały pomysł na dodatek podczas wielu imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze dania przygotowane na bazie tortilli najczęściej są dobre bezpośrednio po przygotowaniu i nie należy ich za długo przechowywać, ponieważ tortilla stanie się zbyt miękka.