Co można zrobić z parówek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co można zrobić z parówek? To produkt, które nadaje się nie tylko na szybkie śniadanie. Można przygotować z niego sporo ciekawych potraw:
- parówki pieczone w cieście francuskim lub drożdżowym,
- corn dog,
- hot dogi,
- parówki nadziewane serem,
- naleśniki z parówką,
- leczo z parówkami,
- parówki w sosie pomidorowym,
- sałatka z parówkami,
- tortilla z parówkami,
- zapiekanka z parówkami,
- makaron z parówkami,
- omlet z parówkami.
Pomysły na dania z parówek znajdziesz w wyróżnionych propozycjach na tej stronie. Znajdziesz tam sprawdzone przepisy, z wykorzystaniem parówek drobiowych i wieprzowych.
Parówki są nie tylko smaczne, ale również tanie. Wiele osób zastanawia się jednak, czy mogą być dobre dla zdrowia. W przypadku tego produktu warto wiedzieć, że należą one do żywności przetworzonej. Jednak nawet taka może pojawiać się w naszym menu od czasu do czasu. Warto wybierać jednak te, najlepszej jakości. Niezwykle ważne jest, by sięgać po parówki o jak najwyższej zawartości mięsa. Dzięki temu mamy pewność, że będą zdrowsze, a przy okazji po prostu smaczniejsze. Dobrze jest też sięgać po takie, które nie mają zbyt długiego składu. Zwróć również uwagę na zawartość soli i cukru. Powinny być jak najniższe. Jeśli zależy Ci na jak najlepszym zdrowiu układu krwionośnego, wybieraj na co dzień parówki drobiowe. Te wieprzowe mają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale również kalorii, co nie jest korzystne dla zdrowia serca, ale również dla sylwetki.
Z parówek można wyczarować wiele potraw. Pasują nie tylko do bułki i ketchupu, ale również bardziej wyrafinowanych połączeń. Parówki są tanie, więc można sięgać po nie, gdy musimy zadbać o swój budżet domowy. Choć dania z parówek są proste, to najlepsze w nich jest to, że po prostu dobrze smakują. Nie trzeba martwić się o to, że ich dodatek zepsuje potrawę. Stanie się zupełnie odwrotnie. Jako że jest to produkt przetworzony, to parówki zwykle są dobrze doprawione. Dodają więc smaku całemu daniu. Możesz wykorzystać je na naprawdę wiele sposobów. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację.
Choć dla wielu osób parówka kojarzy się tylko z hot dogiem, to nie jedyne rozwiązanie. Możesz zapiekać je w piekarniku. Zarówno z dodatkiem ciasta francuskiego, jak i drożdżowego. Doskonale sprawdzają się wtedy jako przekąska, nawet na imprezy. Podawane z dipami i smacznymi sosami, na pewno są ciekawą propozycją na przystawkę. Oprócz tego parówki możesz też nadziewać. W najprostszej wersji z samym serem jednak do środka idealnie sprawdzi się cebula, a nawet suszone śliwki.
Parówki to nie tylko przekąski. Możesz na ich bazie zrobić smaczne dania obiadowe. Dodaj je do sosów, np. pomidorowego i zaserwuj z ziemniakami, czy makaronem. Taka opcja na pewno zasmakuje dzieciom. Oprócz tego możesz dodać je do leczo, zamiast tradycyjnej kiełbasy. Parówki świetnie sprawdzają się również w cieście naleśnikowym. Czy to jako zwykłe naleśniki, czy naprawdę ciekawe krokiety? To prosty sposób na ciekawy farsz, który będzie dobrą alternatywą dla tradycyjnych rozwiązań, czyli kapusty, grzybów i mięsa.