Co można zrobić z mrożonej aronii? Co jeszcze warto wiedzieć?
Aronia jest owocem, który, choć łatwo dostępny w Polsce, to jednak nie gości w menu tak często, jak inne. Często dzieje się tak ze względu na jej specyficzny smak, które niewielu osobom przypada do gustu. Jednak można to zmienić poprzez mrożenie jej.
Co można zrobić z mrożonej aronii? Mrożenie jest niezwykle korzystnym procesem, jeśli chodzi o aronię. Pozwala bowiem pozbyć się z owoców cierpkiego smaku. Dzięki temu doskonale sprawdzają się:
- w dżemach,
- sokach,
- kompotach,
- ciasta,
- nalewki.
Mrożona aronia to doskonały pomysł na bazę wielu przetworów. Mrożona aronia sprawdza się w nich dużo lepiej, ze względu na brak cierpkiego smaku, z którego znana jest aronia. Owoce mrożone tracą tę cechę właśnie poprzez działanie niskiej temperatury, przez co doskonale sprawdzają się w słodkich specjałach. Najlepsze przetwory, które szczególnie są cenione to sok z aronii oraz dżemy. Możesz przygotować je do słoików na zimę. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak się robi przetwory z aronii w domu, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam mnóstwo przepisów na domowe dżemy, czy soki z wykorzystaniem tego owocu.
A jak prawidłowo zamrozić aronię? Koniecznie wypróbuj tego sposobu, by Twoje owoce pozostały jędrne i smaczne. Pamiętaj, by mrozić owoce, które zostały zebrane w pełni sezonu, to właśnie one sprawdzą się najlepiej we wszystkich przetworach domowych.
- Owoce pozbaw ogonków i dokładnie je umyj.
- Aronie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Owoce rozłóż na specjalnej tacce, tak by się nie stykały. Całość przełóż do zamrażarki na 2 godziny.
- Aronię przełóż do woreczków do mrożenia i włóż do zamrażarki. Pamiętaj, by zanotować datę, tak, by owoce nie leżały w zamrażarce zbyt długo.
Jeśli mrozisz aronię tylko po to, by zrobić z niej sok wystarczy 48 godzin w zamrażarce, by aronia była gotowa do dalszej obróbki. Po tym czasie możesz przerobić ją na pyszne soki, czy konfitury.
Aronia to nie tylko smaczny owoc, ale również niezwykle zdrowy. Aronia jest bogatym źródłem wielu drogocennych dla zdrowia składników. Zacznijmy od bioflanoidów, czyli witaminy P. Są one bardzo ważnymi przeciwutleniaczami. Co więcej, w owocach aronii znajdują się także krewni bioflanoidów, czyli flawonoidy: rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny. Jedną z najważniejszych właściwości zdrowotnych aronii jest ochrona układu krwionośnego. Aronia, dzięki zawartości tych składników, przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto aronia przyczynia się do spadku wchłaniania glukozy, chroni przed nowotworami, wzmacnia odporność oraz wspomaga system trawienny i układ nerwowy. Po owoce aronii warto sięgnąć także wtedy, gdy dużo pracujemy przy komputerze. Nie tylko dlatego, że wspomagają regenerację narządu wzroku przez poprawianie ukrwienia, ale także niwelują skutki promieniowania monitorów. Większość efektów działania antocyjanów z aronii wynika z ich wysokiej aktywności przeciwutleniającej. W badaniach wykazano efekt protekcyjny na wątrobę, ale również żołądek i wyraźne działanie przeciwzapalne soku z tych jagód. Poprawia on też pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku i wokół mieszków włosowych.