Co można zrobić z awokado? Co jeszcze warto wiedzieć?
Awokado to bardzo kaloryczny owoc, ponieważ zawiera spore ilości tłuszczu. Awokado może mieć kształt kulisty i bardziej drobny oraz jajowaty. Awokado zawiera jedno nasiono, które trzeba usunąć przed spożyciem. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. W dalszej części dowiesz się co przyrządzić z awokado, ponieważ owoc ten posiada wiele różnych zastosowań w kuchni. Przepisy na dania z awokado przeważnie są proste do wykonania i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc co można zrobić z awokado? Awokado świetnie sprawdzi się jako podstawa do przygotowania dań na słono lub na słodko. Pyszne wegańskie desery na bazie awokado to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Na bazie owocu możesz przygotować brownie. Ciasto przygotowane z awokado jest dobre do spożycia po ostudzeniu. Z awokado możemy przygotować również pyszne pasty kanapkowe - najbardziej znana jest pasta guacamole, którą przygotowuje się na bazie awokado oraz soku z cytryny (pasta ta ma delikatnie kwaskowaty smak). Awokado możemy również połączyć z twarogiem - uzyskamy wtedy pastę kanapkową bogatą w białko pochodzenia zwierzęcego. Awokado możemy również połączyć z pomidorami suszonymi pokrojonymi w kostkę. Pasty te możemy wykorzystać jako smarowidło do kanapek lub jako dodatek do tortilli.
Z awokado można przygotować również pyszne sałatki. Sałatka przygotowana z dodatkiem awokado będzie bardzo wartościowa. Sałatkę można przygotować na bazie mieszanki sałat, sera fety oraz sosu winegret. Do sałatki możesz dodać także pomidorki koktajlowe, cebulę lub oliwki.
Na bazie awokado możemy przygotować również dobre koktajle lub smoothie. Aby przygotować koktajl z awokado warto wykorzystać również inne owoce, ponieważ samo awokado ma bardzo mdły smak. Dodatek innych owoców dodatkowo wzbogaci koktajl w inne składniki odżywcze, niż posiada samo awokado.
Używanie awokado do przygotowania potrawy znacząco podniesie jej wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, który dostarczy do naszego organizmu dużych ilości dobrego tłuszczu - czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Zdrowe awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników - to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując najlepsze awokado to wartościowy owoc i wiesz już co z niego zrobić. Smaczne dania na bazie wysokokalorycznego owocu są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przepisy na dania z awokado dostępne na stronie są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Wykorzystanie awokado do przygotowania deserów nie zmienia ich smaków, ponieważ sam owoc ma mdły smak.