Co można zrobić z awokado?

Awokado świetnie sprawdzi się jako podstawa do przygotowania dań na słono lub na słodko. Na bazie owocu możesz przygotować brownie. Ciasto przygotowane z awokado jest dobre do spożycia po ostudzeniu.
Z awokado możemy przygotować również pyszne pasty kanapkowe - najbardziej znana jest pasta guacamole, którą przygotowuje się na bazie awokado oraz soku z cytryny. Awokado możemy również połączyć z twarogiem - uzyskamy wtedy pastę kanapkową bogatą w białko pochodzenia zwierzęcego. Awokado możemy również połączyć z pomidorami suszonymi pokrojonymi w kostkę. Pasty te możemy wykorzystać jako smarowidło do kanapek lub jako dodatek do tortilli.
Z awokado można przygotować również pyszne sałatki. Sałatkę można przygotować na bazie mieszanki sałat, sera fety oraz sosu winegret. Do sałatki możesz dodać także pomidorki koktajlowe, cebulę lub oliwki.
Na bazie awokado możemy przygotować również dobre koktajle lub smoothie. Dodatek innych owoców do przygotowania koktajli oraz smoothie dodatkowo wzbogaci danie w inne składniki odżywcze, niż posiada samo awokado.