Co można zjeść na śniadanie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Śniadanie to pierwszy posiłek, który spożywamy najczęściej w godzinach porannych. Śniadanie może składać się z bardzo różnych potraw – od bardzo prostych do skomplikowanych. Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ ma dostarczyć energii do naszego organizmu po nocnej przerwie. W zależności od kraju śniadanie może bardzo się różnić. W Polsce najczęściej na śniadanie spożywa się kanapki z dodatkiem herbaty, ponieważ można przygotować je najszybciej. We Francji natomiast najczęściej śniadanie składa się z rogalika z kawą lub bagietki z dżemem. W dalszej części dowiesz się co przygotować na śniadanie, a na naszej stronie znajdziesz sprawdzone przepisy na śniadanie.
A więc co można zjeść na śniadanie? Istnieje wiele przepisów do przygotowania pysznych śniadań dla całej rodziny. Na śniadania można podać między innymi:
- jajecznicę z pieczywem oraz świeżymi warzywami;
- jajka na twardo lub na miękko z pieczywem oraz warzywami;
- kanapki z pastami warzywnymi, dżemem, twarogiem, wędlinami, serkami kanapkowymi lub serem żółtym z dodatkiem świeżych warzyw;
- owsianki, jaglanki, ryżanki lub gryczanki na mleku/napoju roślinnym/wodzie z dodatkiem owoców oraz dowolnych orzechów;
- omlety z warzywami;
- placuszki na słodko lub wytrawne;
- ryż lub makaron na mleku;
- tosty z piekarnika lub opiekacza;
- zapiekanki na pieczywie;
- śniadanie typu angielskiego: jajka, bekon, pomidory, grzyby oraz fasolka w sosie pomidorowym;
- naleśniki z nadzieniem słodkim lub słonym.
Owsianki to dania chętnie przygotowywane na ciepłe śniadanie podczas wielu różnych diet. Owsianka to zupa przygotowywana na bazie płatków owsianych oraz mleka lub wody. Jako dodatkowe składniki do owsianki możemy wykorzystać owoce świeże, suszone lub mrożone, masło orzechowe, różne orzechy, mieszankę bakalii lub pestki. Dodatkowo płatki na mleku możemy wzbogacić w cynamon lub inne przyprawy rozgrzewające, miód lub syrop klonowy. Jako dodatek do owsianki świetnie sprawdzą się również słodkie warzywa (np. marchew starta na tarce jarzynowej o małych oczkach).
Tosty to podane ciepło kromki chleba z różnymi dodatkami. Najlepiej przygotowywać grzanki ze specjalnie przeznaczonego do tego chleba. W sklepie możemy kupić różne rodzaje chleba tostowego, między innymi: chleb pszenny, chleb z ziarnami oraz chleb pszenny razowy. Pieczywo tostowe jest bardzo miękkie i elastyczne. Nie bardzo nadaje się do przygotowywania kanapek na zimno, lecz świetnie sprawdza się do zapiekania. Jest lekko słodkie w smaku i można je podawać zarówno na słono, jak i na słodko.
Podsumowując dobre śniadanie to pierwszy posiłek spożywany w ciągu dnia w godzinach porannych i ma na celu uzupełnienie energii po nocnej przerwie. Wiesz już co jeść na smaczne i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Na stronie znajdziesz pomysł na pyszne potrawy śniadaniowe, które możesz podać dzieciom oraz dorosłym. W zależności od ilości czasu, który możesz poświęcić na przygotowanie posiłku, znajdziesz śniadania bardzo proste i szybkie oraz bardziej złożone i wymagające większej ilości czasu.