Co można jeść przy cukrzycy?

Cukrzyca to choroba, w której niezwykle istotna jest prawidłowa dieta. Dzięki niej można zminimalizować prawdopodobieństwo groźnych powikłań. A więc co można jeść przy cukrzycy?
- Produkty pełnoziarniste
 - Owoce i warzywa.
 - Chudy nabiał i jaja
 - Drób
 - Pestki, nasiona i orzechy.
 - Ryby
 
Z tych produktów można komponować dowolne dania, należy jednak pamiętać, by:
- połowa talerza należała do owoców i warzyw,
 - w każdym posiłku pojawiało się źródło białka i zdrowego tłuszczu,
 - wybierać zdrowe metody obróbki: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i duszenie,
 - warto sięgać po owoce, kasze i makarony o niskim Indeksie Glikemicznym,
 - produkty skrobiowe dobrze jest po ugotowaniu schłodzić, by powstała w nich skrobia oporna.