Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukrzyca to choroba, w której niezwykle istotna jest prawidłowa dieta. Dzięki niej można zminimalizować prawdopodobieństwo groźnych powikłań. Osoby chore na cukrzycę bardzo często zastanawiają się jakie produkty mogą jeść na diecie bez ograniczeń, a czego unikać. W sklepach istnieją specjalne składniki, czy gotowe dania z niskim indeksem glikemicznym dla diabetyków, jednak wiele osób chciałoby móc korzystać z tradycyjnej żywności, która jest po prostu tańsza i łatwiej dostępna. Poniżej oprócz wskazówek, także pomysły na ciekawe potrawy. A więc co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?
- Produkty pełnoziarniste
- Owoce i warzywa.
- Chudy nabiał i jaja
- Drób
- Pestki, nasiona i orzechy.
- Ryby
Z tych produktów można komponować dowolne dania, należy jednak pamiętać, by:
- połowa talerza należała do owoców i warzyw,
- w każdym posiłku pojawiało się źródło białka i zdrowego tłuszczu,
- wybierać zdrowe metody obróbki: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i duszenie,
- warto sięgać po owoce, kasze i makarony o niskim Indeksie Glikemicznym,
- produkty skrobiowe dobrze jest po ugotowaniu schłodzić, by powstała w nich skrobia oporna.
Należy również znać produkty, jakich unikać:
- potrawy wysoko przetworzone, będące
- dania typu fast food,
- słodycze,
- słone przekąski,
- czerwone mięso i jego przetwory,
- zwierzęce tłuszcze,
- mieszanki przypraw obfitujące w cukier i tłuszcz,
- słodkie napoje,
- alkohole.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Osób zmagających się z tą chorobą co roku przybywa. Według International Diabetes Federation w 2040 roku ma być już 642 miliony osób z cukrzycą. Na szczęście z cukrzycą można normalnie żyć, konieczne jest tylko odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia, w tym diety. Cukrzycę można zwykle podejrzewać u osób, u których występuje wzmożone pragnienie i duża ilość oddawanego moczu na dobę. Dalszymi objawami, które sugerują cukrzycę, jest postępująca utrata masy ciała i odwodnienie, postępujące osłabienie, obniżona odporność organizmu w postaci nawracających infekcji i zmian ropnych skóry, szybko postępujące upośledzenie wzroku, dokuczliwy świąd w ujściu cewki moczowej. Cukrzyca niszczy naczynia krwionośne i nerwy, w efekcie z biegiem czasu może powodować kolejne choroby.
Odpowiednia dla cukrzyka dieta powinna opierać się na częstych posiłkach i wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55). Niezależnie od typu choroby, dieta cukrzycowa jest jednym z niezbędnych elementów leczenia. Sprawdzi się także u osób, u których występuje większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, czyli np. u tych, których rodzice zmagali się z cukrzycą, a także u osób z nadwagą, małą ilością aktywności fizycznej i niewłaściwym sposobem żywienia.
Chorujący na cukrzycę powinni być na diecie cukrzycowej, to specjalna modyfikacja zdrowego odżywiania, w której obniżona jest ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, a zwiększona ilość produktów o niskim Indeksie Glikemicznym.