Co jeść zamiast mięsa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Już od wielu lat naukowcy podkreślają, jakie są negatywne skutki zdrowotne związane z jedzeniem mięsa, zwłaszcza czerwonego. W mięsie, zawartych jest dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób układu krążenia. Dlatego coraz więcej osób w trosce o swoje zdrowie rezygnuje z mięsa. Inni, kierują się raczej etyką i dobrem zwierząt. Istnieje wiele powodów, by ograniczać lub zrezygnować z mięsa, warto jednak wiedzieć, jak można je zastąpić, by nie narażać się na niedobory, ale również cieszyć się smacznymi daniami.
Co jeść zamiast mięsa? Jeśli chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa, musisz pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości białka i witamin. Możesz sięgnąć po:
- strączki,
- nabiał,
- jajka,
- orzechy,
- tofu,
- roślinne zamienniki mięsa dostępne w sklepie.
Co dobrze zastępuje mięso? Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz z pewnością sięgnąć po nabiał i jajka. Zawierają sporo białka i witamin. Jeśli jednak rezygnujesz ze wszystkich produktów zwierzęcych, najlepszą opcją będą rośliny strączkowe. Zawierają one sporo białka oraz witamin, przy okazji są też doskonałym źródłem błonnika. Stanowią więc doskonały pomysł na alternatywę dla mięsa.
Jeśli zależy Ci na tym, by produkty niekoniecznie miały podobne wartości odżywcze, co mięso, ale raczej jego strukturę, czy smak, sięgnij po roślinne zamienniki mięsa dostępne w sklepie. Znajdziesz tam nie tylko popularne kotlety sojowe, ale całą gamę zamienników np. burgery roślinne, wege boczek, czy roślinne skrzydełka. Możesz też przygotować je samodzielnie w domu, wykorzystując proste składniki, np. grzyby.
Rezygnując z mięsa, trzeba uwzględnić dostarczanie organizmowi jak największej ilości białka roślinnego, które pełni rolę zastępczą dla białka zwierzęcego. Zaleca się łączyć te białka tak, aby wykorzystywanie obecnych w nich, a niezbędnych dla zdrowia aminokwasów, było maksymalne, czyli łączyć zboża z roślinami strączkowymi lub z mlekiem i jego przetworami.
Rośliny strączkowe, po które zwykle sięga się, by zastąpić mięso są niezwykle zdrowe i wartościowe. Warto włączyć je do swojego menu na stałe. Jednak bardzo wiele osób decyduje się na ten krok dopiero przy próbie zrezygnowania z mięsa. Rośliny strączkowe zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i jest niezbędny do zwalczania zaparć oraz regulowania poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto rośliny strączkowe zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, jod, a także potas. Nasiona roślin strączkowych mogą korzystnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Wiele osób zastępuje mięso soją. Soja niesie za sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz raka piersi. Obniża także poziom cholesterolu we krwi.
Jak przygotować dania bez mięsa? Jeśli szukasz ciekawych inspiracji, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam mnóstwo przepisów na smaczne wege dania, które wspaniale sprawdzą się na co dzień. Smaczne roślinne kotlety, gulasze, curry, czy makarony, będą doskonałym wyborem na smaczny i odżywczy posiłek.