Co jeść na kolacje, aby schudnąć? Co jeszcze warto wiedzieć?
W wielu domach kolacja to jeden z tych posiłków, do którego wreszcie można zasiąść razem. Po dniu pełnym różnego rodzaju obowiązków i pośpiechu każdy chce zjeść coś smacznego i sycącego. Dlatego bardzo często rodzi się pytanie "co zjeść na kolację?", by była odżywcza i zdrowa. Kolacja to jeden z tych posiłków, który niektórym wydaje się zbędny, zwłaszcza na diecie. Jednak nie warto z niego rezygnować. Jeśli zastanawiasz się co jeść na kolację aby schudnąć, zacznij od przejrzenia zawartości swojej lodówki. Na diecie warto sięgać po dania lekkie, ale również sycące, jak na przykład:
- dania na bazie jajek, np. omlety, szakszukę lub jajecznice,
- sałatki,
- pasty warzywne, twarogowe czy rybne na kanapki,
- zupy krem,
- dania warzywne: risotto, kaszotto, czy pieczone placki warzywne.
Kolację możesz podawać na ciepło lub na zimno. Dania na ciepło to pomysł na posiłek dla osób, które nie przepadają za kanapkami. Na diecie zwykle chcemy ograniczyć kalorie, jednak nie warto zupełnie rezygnować z wieczornego posiłku. To może sprawić, że głód zacznie narastać i doprowadzi do napadu kompulsywnego jedzenia.
Czego unikać w swojej redukcyjnej kolacji? Na pewno nie sprawdzą się wszelkiego rodzaju dania ciężkostrawne. Nie tylko mają one zwykle dość sporo kalorii, ale również bardzo długo pozostają w żołądku. Przez to uniemożliwiają komfortowy sen po kolacji. Brak snu może natomiast zwolnić metabolizm i zwiększyć ochotę na słodkie produkty kolejnego dnia.
Warto wiedzieć, że doskonale na odchudzanie sprawdzą się dania dobrze zbilansowane. To one najlepiej pozwalają regulować gospodarkę cukrową, a także zmniejszają ochotę na podjadanie podczas diety. Należy pamiętać, że żeby schudnąć, trzeba zadbać o odpowiedni deficyt kaloryczny, ale również o dostępność wszystkich składników odżywczych. Dlatego należy zadbać o to, by w menu pojawiły się zarówno źródła białka, tłuszczów, jak i węglowodanów, najlepiej złożonych, które uwalniają się długo i zapewniają większą sytość. Najlepsze źródła białka to mięso, ryby, nabiał, ale także warzywa strączkowe. Dobre tłuszcze znajdziemy w olejach, orzechach, rybie, czy awokado. Natomiast węglowodany złożone możemy spotkać w warzywach, czy pełnoziarnistym pieczywie.
Jeśli przed kolacją zjadasz dość obfity obiad, to kanapka, czy omlet stanowią doskonały pomysł na ten posiłek. Jednak jeśli nie masz w zwyczaju jedzenia odżywczego obiadu, to zapewne na kolację wolisz coś bardziej treściwego. Jeśli zastanawiasz się co przygotować w takiej sytuacji, to najlepiej postawić na szybkie danie jednogarnkowe na bazie kaszy lub ryżu albo sięgnąć po zupę krem. Choć warto pamiętać o tym, by podczas diety starać się jeść regularnie. Nie musi to być 5 posiłków, dobrze jednak, by nie ograniczać się do dwóch, czy nawet jednego.
Wieczorem dobrze jest unikać surowych warzyw, które mogą być gorzej tolerowane przez niektóre osoby. Możesz w sałatce pomieszać warzywa surowe z gotowanymi lub pieczonymi. To naprawdę świetna opcja. Doskonale sprawdzają się również pasty warzywne z pieczonych warzyw, np. papryki i ciecierzycy.