Co jeść na diecie na cholesterol? Co jeszcze warto wiedzieć?
Podwyższony poziom cholesterolu we krwi to poważny problem, który może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zawału serca lub udaru mózgu. Przy wysokim cholesterolu we krwi warto zadbać o odpowiednią dietę, aby ten cholesterol zmniejszyć. W dalszej części dowiesz się, co można jeść oraz czego unikać podczas diety, która ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Cholesterol pełni w organizmie szereg funkcji, np. buduje błonę komórkową, bierze udział w syntezie hormonów steroidowych, wykorzystywany jest do produkcji kwasów żółciowych (biorą one udział w trawieniu, a także wchłanianiu tłuszczów), wykorzystywany jest także do produkcji osłonek mielinowych komórek nerwowych. W diecie na wysoki cholesterol głównie chodzi o zmniejszenie frakcji cholesterolu LDL.
Lipoproteina LDL odpowiada za transport cholesterolu z wątroby do różnych tkanek w organizmie. Natomiast lipoproteina HDL działa w przeciwnym kierunku, czyli transportuje cholesterol z tkanek do wątroby. Zbyt wysokie stężenie frakcji cholesterolu LDL, a także cholesterolu całkowitego może przyczyniać się do powstawania blaszki miażdżycowej, a w konsekwencji do rozwoju miażdżycy.
Aby obniżyć stężenie cholesterolu bardzo dużą rolę odgrywa dieta, jednak nie tylko. Aby obniżyć poziom cholesterolu warto wdrożyć umiarkowaną aktywność fizyczną, zaprzestać palenia papierosów, a w przypadku osób z nadwagą wyprowadzić dietę redukcyjną.
A więc co jeść na diecie na cholesterol? Dieta, która pozwala na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, powinna charakteryzować się produktami, które:
- stanowią źródło tłuszczów nienasyconych. Do produktów tych możemy zaliczyć: tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, szprotka), oleje roślinne (np. olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek – najlepiej tłoczone na zimno), orzechy, pestki, nasiona, awokado.
- są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Do produktów tych możemy zaliczyć jabłka, cytrusy, produkty zbożowe, a także nasiona roślin strączkowych.
Poznaj kilka praktycznych porad, jeśli nie wiesz, jak obniżyć poziom cholesterolu:
- Spożywaj świeżą rybę 2–3 razy w tygodniu (najlepiej, aby była to ryba przygotowywana w piekarniku lub gotowane na parze).
- Ogranicz spożywanie wieprzowiny oraz wołowiny (sięgaj po mięsa chude, np. mięso z piersi kurczaka).
- Spożywaj nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Włącz do codziennej diety około 30 gram niesolonych orzechów.
- Do przygotowywania posiłków wykorzystuj oleje roślinne (najlepiej w wersji surowej, np. jako dodatek do sałatek).
- Mięso zastąp nasionami roślin strączkowych przynajmniej raz w tygodniu.
- Ogranicz spożywanie słodyczy oraz alkoholu.
Podsumowując: wiesz już, jakie polecane produkty możesz wykorzystać w diecie na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Dieta cholesterolowa ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego - poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Dieta śródziemnomorska świetnie sprawdzi się jako dieta cholesterolowa.