Co jeść na diecie lekkostrawnej?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Dieta lekkostrawna, inaczej nazywana też łatwostrawną , to modyfikacja tradycyjnego modelu żywienia. Wprowadzone zmiany mają na celu oszczędzanie całego układu pokarmowego, jednak składniki powinny być szczególnie lekkie dla żołądka. Z tego powodu często znana jest jako dieta żołądkowa.
Zastanawiasz się co jeść na diecie lekkostrawnej? Oto kilka najważniejszych zasad, jak komponować menu na diecie lekkostrawnej:
- Ogranicz składniki wędzone, kwaśne, ostre i marynowane.
- Zrezygnuj z produktów wysoko przetworzonych.
- Wybieraj owoce i warzywa raczej delikatne. Jeśli źle tolerujesz surowe, możesz na początku sięgać po gotowane i duszone.
- Zrezygnuj z produktów pełnoziarnistych.
- Unikaj produktów smażonych. Postaw raczej na dania gotowane, gotowane na parze, duszone i pieczone.
- Zrezygnuj z napojów słodzonych i gazowanych. Wybieraj wodę i słabą herbatę. Uważaj na kawę.
- Uważaj na produkty tłuste lub dostarczające tłuszczów trans.
- Sięgaj po mięso delikatne: drób, królika, cielęcinę.
- Uważaj na strączki.
- Posiłki powinny być małe objętościowo, jednak podawane często.
Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja produktów oraz potraw ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku i wywołują wzdęcia. Lekka dieta zakłada ograniczenie przede wszystkim produktów wędzonych, ostro przyprawionych i marynowanych. Na diecie lekkostrawnej powinno się także unikać produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego. Jadłospis w diecie lekkostrawnej zawiera m.in. chude mięso i wędliny, chude produkty mleczne, pieczywo pszenne, biały ryż, drobne makarony
Główną modyfikacją w diecie łatwostrawnej jest dobór odpowiednich technik kulinarnych stosowanych w celu przygotowania potraw. Zaleca się, aby posiłki przyrządzać metodami gotowania we wodzie, na parze, pieczenia we folii, rękawie albo w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. To sprawi, że dania będą lepiej strawne.
Zastanawiasz się, jak mógłby wyglądać przykładowy jadłospis dla tej diety?
- Śniadanie: jajecznica na parze lub kasza manna na mleku 1,5% z musem malinowy.
- II Śniadanie: pieczone jabłko z odrobiną miodu i płatkami owsianymi.
- Obiad: zupa krem z dyni pieczonej z delikatnymi grzankami z chleba pszennego, dorsz pieczony z warzywami i ziemniaki gotowane.
- Kolacja: jajka na miękko z bułką pszenną i gotowaną marchewką lub lekka sałatka z kaszy jaglanej z gotowanym kurczakiem, awokado, sałatą i pieczonym burakiem.
Dieta lekkostrawna zwykle zalecana jest:
- nowotworach przewodu pokarmowego (np. rak jelita grubego),
- w chorobach żołądka i jelit,
- w żywieniu osób w wieku podeszłym,
- w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
- chorobach przyzębia,
- chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką.
Teraz gdy już wiesz, co można jeść na diecie lekkostrawnej, nie musisz obawiać się tego modelu żywienia, jeśli jest konieczny w twoim przypadku. Jeśli brakuje Ci pomysłu na to co jeść na tej diecie możesz wykorzystać przykładowy jadłospis lub przepisy proponowane w tym wpisie. Dzięki temu dieta lekkostrawna nie będzie dla ciebie trudna.