Co jeść na diecie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pod nazwą dieta najczęściej rozumiana jest dieta odchudzająca (redukcyjna), jednak dietę możemy stosować również podczas różnych jednostek chorobowych. W artykule skupimy się jednak na tym co najlepiej jeść podczas odchudzania a na co uważać.
A więc co jeść na diecie? Na diecie redukcyjnej najlepiej jeść posiłki dobrze zbilansowane. Nie ma produktów zakazanych w diecie - są jedynie takie, których nie powinniśmy spożywać zbyt często. Na diecie redukcyjnej dobrze sięgać po:
- świeże warzywa, które stanowią doskonałe źródło błonnika. Dodatkowo warzywa zawierają składniki mineralne oraz witaminy, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Powinny one wraz z owocami stanowić około 400 gram dziennego jadłospisu.
- owoce niskokaloryczne, do których zaliczyć możemy borówki, truskawki czy maliny. Warto też sięgać po bardziej kaloryczne owoce, ponieważ stanowią one doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
- produkty pełnoziarniste, ponieważ zawierają one więcej błonnika pokarmowego oraz składników odżywczych niż produkty bardziej oczyszczone.
- warto również wykorzystać przyprawy, które mogą wpływać na przemianę materii. Do przypraw tych możemy zaliczyć kolendrę, imbir, papryczkę chilli, cynamon, kardamon czy kurkumę.
- na diecie redukcyjnej warto również zamieniać pełnotłusty nabiał na ten z mniejszą zawartością tłuszczu. Na diecie warto zrezygnować z nadmiernego spożywania serów dojrzewających, ponieważ są dość kaloryczne.
- nasiona roślin strączkowych, które stanowią doskonałe źródło białka oraz błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzą się do przygotowania dań wegańskich lub wegetariańskich.
- chude mięso oraz wędliny.
- tłuste ryby, które stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodzimy omega-3 i omega-6.
- tłuszcze roślinne, które stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Możemy zaliczyć tu orzechy, pestki oraz nasiona.
A na co uważać podczas diety redukcyjnej? Do produktów, na które powinniśmy uważać, możemy zaliczyć:
- dania typu fast-food;
- gotowe dania ze sklepu z kiepskim składem;
- produkty wysoko przetworzone;
- tłuste mięso i wędliny;
- tłusty nabiał;
- produkty zbożowe z pełnego przemiału;
- słodycze oraz wyroby cukiernicze;
- słone przekąski;
- napoje słodzone oraz gazowane typu cola;
- alkohol;
- napoje energetyzujące.
Podsumowując: wiesz już, co możemy jeść na diecie redukcyjnej oraz czego unikać. Na diecie redukcyjnej najlepiej spożywać potrawy samodzielnie przygotowane z produktów z mniejszą zawartością kalorii. Do diety warto włączyć warzywa oraz owoce, które zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który wpływa na dłuższe uczucie sytości po posiłku oraz opóźnia proces opróżniania żołądka. Dodatkowo produkty te zawierają spore ilości witamin i składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Na diecie redukcyjnej warto korzystać ze wszystkich grup produktów spożywczych i nie dzielić żywności na zakazaną oraz dozwoloną. W diecie redukcyjnej przede wszystkim liczy się zdroworozsądkowe podejście.