Co daje moczenie schabu w mleku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co daje moczenie schabu w mleku? Procedura moczenia mięsa w mleku jest znana od dawna. Ma ona zapewniać miękkość i soczystość mięsa. Okazuje się jednak, że mleko dostępne w sklepie nie gwarantuje takich efektów. Dzieje się tak, ze względu na brak bakterii mlekowych, które zmiękczają mięso. Takie obecne są tylko w mleku niepoddanym pasteryzacji - jednak użycie świeżego mleka zwiększa prawdopodobieństwo zatrucia pokarmowego, z powodu mogących się w nim znajdować groźnych mikrobów. Użycie mleka nie wpływa więc znacząco na poprawę struktury mięsa.
Przepis na schab moczony w mleku to niezwykle popularna receptura, którą niegdyś dzieliły się gospodynie domowe. Dziś już nieco zapomniany, jednak wciąż istnieje wiele osób, które zastanawiają się jak zrobić schab moczony w mleku, taki, który pamiętają z dawnych lat. Moczenie schabu w mleku było niegdyś naprawdę popularną techniką, jednak obecnie nie jest zalecana do stosowania przez specjalistów. Choć obiecuje soczysty i miękki, schab, to jednak obietnice te mogą nie zostać spełnione ze względu na brak głównego składnika odpowiedzialnego za taki stan rzeczy - bakterii mlekowych. W obecnym mleku ze względu na bezpieczeństwo nie ma ich. Mleko zwykle zostaje poddane procesowi pasteryzacji, dzięki czemu wszystkie mikroorganizmy nie mogą w nim przetrwać. Może wydawać się to niekorzystne, jednak jest gwarantem bezpieczeństwa produktu, który później może stać w sklepie przez kilka tygodni na sklepowych pułkach.
Czy warto zatem używać do moczenia mięsa mleka niepasteryzowanego? Choć logika może podpowiadać, że tak, to jednak nauka mówi co innego. Mleko niepasteryzowane, tzw. "świeże" nie jest produktem w 100% bezpiecznym. Z kolei, jeśli kupujemy mleko od rolnika, czyli "prosto od krowy", rzadko mamy pewność, że jest należycie przebadane. Wówczas oprócz swoistych bakterii może zawierać także groźne dla zdrowia bakterie E. coli czy gronkowca.
Jednym z innych niezwykle popularnych metod jest moczenie mięsa w mleku z cebulą. To opcja, która ma przyspieszać mięknięcie mięsa. Nie jest jednak polecana, ze względu na jej niebezpieczeństwo. Mięso moczone w mleku z cebulą może się łatwo zepsuć. Dodanie cebuli do mleka przyspiesza zapoczątkowanie procesów gnilnych. Jest to niezwykle groźne, zwłaszcza gdy mięso odstawiamy w takiej mieszance na kilka godzin.
A więc czy powinno się zrezygnować zupełnie z używania nabiału do przygotowania marynaty do mięs? Niekoniecznie. Doskonale na miękkość mięsa wpływają bakterie mlekowe, które można znaleźć, chociażby w fermentowanych napojach mlecznych, a także jogurcie. Jeśli więc chcesz koniecznie użyć do przygotowania nabiału i przygotować pyszny schab - postaw na kefir, maślankę lub jogurt. Pamiętaj również o tym, by mięsa nie przechowywać w ciepłym miejscu.
Schab to jedno z tych mięs, które doskonale sprawdza się na obiad. Schab to dobry wybór dla miłośników delikatnych mięs. Jest smaczny, a przy tym bardzo lekki. Najlepszy jest ten długo marynowany. Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie tego mięsa, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam proste, ale pyszne dania.