Arbuz to owoc czy warzywo? Co jeszcze warto wiedzieć?
Arbuz niegdyś przez wszystkich uważany za owoc w pewnym momencie wzbudził wiele kontrowersji.
Zaczęto zastanawiać się czy arbuz to owoc, czy warzywo? Zastanawiasz się, jak jest naprawdę? Odpowiadamy!
Na całą sprawę związaną z arbuzem należy spojrzeć nieco szerzej.
- Z powszechnego zastosowania kulinarnego arbuz to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy do wielu potraw takich jak:
- sałatka z arbuzem i serem feta,
- smoothie z arbuzem,
- ciasto arbuz.
- Jednak z naukowego punktu widzenia arbuz należy do roślin z rodziny dyniowatych,
do grupy owoców, ponieważ zawiera nasiona i wyrasta z kwiatów, dodatkowo jest wielką soczystą jagodą. Powszechne przyjęto, że arbuz to owoc i większość z nas tak go traktuje.
Arbuz głównie składa się z wody, zawiera jej, aż 92%, dodatkowo ma niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Warto wspomnieć, że jest źródłem przeciwutleniaczy, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu, przez co pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Oprócz tego owoc ten zawiera:
• Witaminę A i witaminę C, które głównie odpowiadają za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dlatego, jeśli zmagasz się z wysokimi wartościami ciśnienia skurczowego i rozkurczowego, co może doprowadzić do zawału serca i udaru mózgu koniecznie sięgnij po arbuza.
• Potas, który jest odpowiedzialny za szybsze wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, który też przyczynia się do zwiększenia ciśnienia krwi.
• Oraz magnez, po który większość z nas sięga w postaci suplementów diety. Wpływa on na elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może swobodnie przez nie przepływać. Ponadto zapobiega spadkowi poziomu potasu i wzrostowi stężenia sodu w organizmie.
Arbuz zawiera niewiele kcal w 100 g produktu, ale charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją do osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność czy cukrzyca typu II.
Skoro już wiesz, czym jest arbuz, nie musisz się zastanawiać, że powinien się on znaleźć w naszej codziennej diecie. Jednak jak włączyć go do swojej diety?
To nic trudnego śmiało możesz postawić na orzeźwiające smoothie, wystarczy tylko, że zmiksujesz kawałki arbuza z odrobiną soku z cytryny i miętą, w kilka minut masz gotowy napój, który idealnie sprawdzi się na upalne dni. Śmiało możesz przygotować też nieco bardziej pożywny posiłek, czyli sałatkę z arbuzem i serem feta. Wystarczy, że pokroisz takie składniki jak ogórek, pomidor, cebula czerwona, oliwki a na końcu dodasz kawałki arbuza i sera feta. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skropl oliwą z oliwek. Taka propozycja idealnie sprawdzi się na kolacje lub obiad w ciągu słonecznych, letnich dni, dodatkowo arbuz poprzez swoja wysoka zawartość wody zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.
Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go. Skoro już wiesz, jak wykorzystać ten pyszny owoc, wykorzystaj mój sprawdzony przepis.