500 g mąki ile to szklanek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie w każdej kuchni znajdzie się waga kuchenna i bardzo często przygotowując się do przygotowania wypieków, musimy korzystać z najprostszej i najłatwiej dostępnej miary, czyli szklanki. W tym miejscu bardzo przydaje się wiedza, ile mąki mieści się w szklance o pojemności 250 ml.
Jeśli zastanawiasz się, ile waży szklanka mąki, to tak naprawdę wszystko zależy od tego, jaką mąkę chcesz wykorzystać w swojej kuchni. Szklanka mąki pszennej waży około 150 gram, mąki owsianej 100 g, mąki kokosowej około 130 g, mąki jaglanej około 140 g, ryżowej około 150 g a mąki kukurydzianej 115 g.
Jeśli nadal pytanie „500 g mąki ile to szklanek” spędza Ci sen z powiek, to przychodzimy z pomocą.
500 g mąki
- pszennej to 3 i 1/3 szklanki o pojemności 250 ml
- owsianej to 5 szklanek o pojemności 250 ml
- kokosowej to 3 i 4/5 szklanki o pojemności 250 ml
- jaglanej to 3 i 1/3 szklanki o pojemności 250 ml
- ryżowej to 3 i 1/3 szklanki o pojemności 250 ml
- kukurydzianej to 4 i 1/3 szklanki o pojemności 250 ml
Przyjmując pojemność 250 ml, warto wiedzieć, że najczęściej ta pojemność to nie pełna po brzegi szklanka, ale około 1 cm poniżej brzegu. W ten łatwy, domowy sposób znasz już przelicznik, który znacznie ułatwi przygotowania do ciasta i jego pieczenia.
Mąka to produkt, który powstaje przez bardzo dokładne rozdrobnienie, a nawet zmielenie ziaren, orzechów lub nasion roślin strączkowych. W wyniku tego powstaje produkt o sypkiej konsystencji i drobnej granulacji. W kuchni dużo potraw i wypieków opiera się właśnie na mące. Do najbardziej popularnych mąk chlebowych należy mąka pszenna i żytnia.
Pewnie nie raz zastanawialiście się również, co oznacza opisany na opakowaniu typ mąki. Podział na typy opiera się na tym, ile w mące znajduje się substancji mineralnych. Np. typ 450 oznacza, że 0,45% mąki to substancje mineralne, a typ 2000 to już 2% zawartości substancji mineralnych. Im niższa cyfra przy typie mąki tym również jaśniejsza barwa mąki. Czyli tym bardziej oczyszczone ziarno z okrywy owocowo-nasiennej.
Mąka jaglana to rozdrobniona kasza jaglana, która wytwarzana jest z prosa. Ze względu na swój słodko-orzechowy smak najczęściej wykorzystywana jest do słodkich wypieków.
Mąka kukurydziana powstaje ze zmielenia wysuszonych ziaren kukurydzy. To najczęściej wybierana mąka wśród osób z nietolerancją glutenu czy celiakią. Z jej użyciem można przygotować muffiny, placki, chleb czy ciasto drożdżowe. Dodatkowo nadaje wypiekom pięknego, żółtego koloru.
Mąka kokosowa powstaje z pozostałości po produkcji innych wyrobów kokosowych takich jak woda czy olej kokosowy. Jej użycie również jest niezwykle różnorodne i można użyć jej do zagęszczania zup, spodów do pizzy, naleśników czy chleba niskowęglowodanowego. Dlatego można ją wykorzystać w wypiekach dla osób chorujących np. na cukrzycę.
Mam nadzieję, że nasza wskazówka jak przeliczyć 500 g mąki na szklanki okazała się pomocna i niedługo wykorzystasz ją również w swojej kuchni.