250 gram mąki ile to szklanek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mąka to produkt, który powstaje w wyniku bardzo silnego rozdrobnienia różnych ziaren lub orzechów. Mąki posiadają sypką konsystencję i zazwyczaj są bardzo drobne. W zależności od zboża, z którego została wykonana mąka, może być ona wykorzystana do różnych celów. Najczęściej mąkę wykorzystuje się do produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych, a także makaronów. Mąki możemy podzielić na mąki chlebowe oraz niechlebowe. Do pierwszej grupy możemy zaliczyć mąki pszenne oraz mąki żytnie. Do drugiej grupy możemy zaliczyć mąki z pszenżyta, jęczmienia, owsa, kukurydzy, ryżu, sorgo, gryki, amarantusa, komosy ryżowej, grochu, ciecierzycy, soi, kokosa czy migdałów. Najczęściej niektóre mąki niechlebowe wykorzystywane są do produkcji pieczywa dla osób chorujących na celiakię — osoby te nie powinny spożywać produktów zawierających gluten. Do mąk bezglutenowych wykorzystywanych do produkcji pieczywa możemy zaliczyć mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą lub mąkę gryczaną.
A więc 250 gram mąki ile to szklanek? W zależności od wykorzystanej mąki może być to inna ilość szklanek. Poniżej przedstawiono porównanie różnych mąk w odniesieniu do ilości szklanek:
jedna szklanka mąki pszennej waży około 150 gram, zatem 250 gram mąki pszennej to około 1 ⅔ szklanki;
jedna szklanka mąki owsianej waży około 100 gram, zatem 250 gram mąki owsianej to 2 ½ szklanki;
jedna szklanka mąki kokosowej waży około 130 gram, zatem 250 gram mąki kokosowej to niepełne 2 szklanki;
jedna szklanka mąki jaglanej waży około 140 gram, zatem 250 gram mąki jaglanej to około 1 ⅔ szklanki;
jedna szklanka mąki ryżowej waży około 150 gram, zatem 250 gram mąki ryżowej to około 1 ⅔ szklanki.
Zgodnie z powyższym możemy uśrednić wynik i stosować najprostszy przelicznik jak dla mąki pszennej. A więc na szklankę mąki przypadać będzie 150 gram produktu.
Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450. Jednak mąki z niższymi numerami warto wybierać na dietach lekkostrawnych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując wiesz już ile gram mąki przypada na jedną szklankę. Odmierzanie ilości mąki za pomocą szklanki to najlepszy i bardzo prosty sposób, gdy nie posiadasz wagi kuchennej. Do odmierzania mniejszych wartości mąki warto wykorzystać łyżkę kuchenną — to kolejny łatwy sposób na poradzenie sobie z brakiem wagi kuchennej. Na stronie znajdziesz również inne porady kuchenne, które ułatwią Ci gotowanie.