100 gram mąki ile to szklanek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mąka jest produktem, który powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziaren lub orzechów. Jest to produkt oscypki konsystencji, która zazwyczaj jest bardzo drobna. W zależności od zboża, z którego została wykonana mąka, może być ona wykorzystana do różnych celów. Najczęściej mąki wykorzystywane są do przygotowania wypieków. Mąkę możemy podzielić na mąkę chlebową oraz niechlebową. Do pierwszej grupy możemy zaliczyć mąki pszenne oraz mąki żytnie. Do drugiej grupy możemy zaliczyć mąki z pszenżyta, jęczmienia, owsa, kukurydzy, ryżu, sorgo, gryki, amarantusa, komosy ryżowej, grochu, ciecierzycy, soi, kokosa czy migdałów. Najczęściej niektóre mąki niechlebowe wykorzystywane są do produkcji pieczywa dla osób chorującym na celiakię - osoby te nie powinny spożywać produktów zawierających gluten. Do mąk bezglutenowych wykorzystywanych do produkcji pieczywa możemy zaliczyć mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą lub mąkę gryczaną.
A więc ile waży szklanka mąki oraz 100 gram mąki ile to szklanek?
Do obliczenia dokładnej gramatury mąki najlepiej sprawdzi się waga kuchenna, jednak nie każdy posiada ją w domu. Warto wtedy wykorzystać szklankę - jednak jaki przelicznik przyjąć? W zależności od wykorzystanej mąki może być to inna ilość szklanek. Poniżej podpowiadamy jaki przelicznik różnych mąk przyjąć w odniesieniu do szklanki w zależności:
- jedna szklanka mąki pszennej waży około 150 gram, zatem 100 gram mąki pszennej to około ⅔ szklanki;
- jedna szklanka mąki owsianej waży około 100 gram
- jedna szklanka mąki kokosowej waży około 130 gram, zatem 100 gram mąki kokosowej to niepełna szklanka;
- jedna szklanka mąki jaglanej waży około 140 gram, zatem 100 gram mąki jaglanej to około ⅔ szklanki;
- jedna szklanka mąki ryżowej waży około 150 gram, zatem 100 gram mąki ryżowej to około ⅔ szklanki.
Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując: warto wiedzieć ile gram mąki przypada na jedną szklankę. Odmierzanie ilości mąki za pomocą szklanki to bardzo prosty sposób na odmierzanie produktów, gdy nie posiadasz wagi kuchennej. Do odmierzania mniejszych wartości mąki warto wykorzystać łyżkę kuchenną - to kolejny łatwy sposób na poradzenie sobie z brakiem wagi kuchennej. Wykorzystanie mąki pszennej w kuchni świetnie sprawdzi się do pieczenia pysznych ciast, przygotowania smacznych naleśników lub zagęszczenia sosów.