Zylc

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galareta mięsna na kanapce
Zylc
Zylc to kaszubska, smaczna przystawka przygotowana z łopatki wieprzowej. Potrzebujesz tylko kilku składników i ta pyszna galareta pojawi się na Twoim stole.
Przygotowanie 1440 min
Gotowanie 200 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kości wieprzowe (1000 g)
  • Nóżki wieprzowe - 1 sztuka (270 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (50 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki, maszynka do mielenia

Przepis na zylc krok po kroku

Mięso i kości umyj i umieść w dużym garnku.

Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę.

Wlej wodę, tak by zakryła całą zawartość. Dodaj 3 liście laurowe, łyżkę soli, 5 kulek ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu.

Po około dwóch godzinach, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.

Wyjmij mięso i warzywa z garnka. Bulion zachowaj. Zostaw do ostygnięcia.

Mięso obierz z kości i razem z warzywami zmiel w maszynce do mięsa.

Do mielonego mięsa dodaj 1 l bulionu. Całość zagotuj.

Dodaj czubatą łyżeczkę majeranku, dopraw pieprzem, cukrem i 2 łyżkami octu. Dokładnie wymieszaj.

Całość rozlej do słoików i zostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w lodówce na całą noc.

Jak oceniasz przepis na zylc
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat zylcu

Zylc to kaszubska, smaczna przystawka przygotowana z łopatki wieprzowej. Potrzebujesz tylko kilku składników i ta dobra galareta wieprzowa pojawi się na Twoim stole.

Przepis na zylc jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku mięso i kości umyj i umieść w dużym garnku. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wlej wodę, tak by zakryła całą zawartość. Dodaj 3 liście laurowe, łyżkę soli, 5 kulek ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu. Po około dwóch godzinach, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmij mięso i warzywa z garnka. Bulion zachowaj. Zostaw do ostygnięcia. Mięso obierz z kości i razem z warzywami zmiel w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodaj 1 l bulionu. Całość zagotuj. Dodaj czubatą łyżeczkę majeranku, dopraw pieprzem, cukrem i 2 łyżkami octu. Dokładnie wymieszaj. Całość rozlej do słoików i zostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w lodówce na całą noc.

Jeśli wiesz już jak zrobić zylc to pewnie zastanawiasz się, z czym go podać. Taka tradycyjna, domowa galareta świetnie smakuje z octem lub sokiem z cytryny. Taki dodatek nadaje daniu dodatkowego smaku. Tak przygotowana pyszna galareta może być przygotowana również z golonki. To naprawdę świetny pomysł na zimną przystawkę na święta lub imprezy okolicznościowe.

Zylc to tradycyjny, domowy galart przygotowywany na Kaszubach. Inaczej galaretka przygotowana z mięsa wieprzowego bez użycia żelatyny. W dawnych czasach był obowiązkowym mięsnym przetworem do słoików. Wykonywano go z resztek z podczas obrabiania świń, np. ze skórek lub okrawków mięsa. Od tradycyjnych zimnych nóżek odróżnia je fakt, że mięso po ugotowaniu mieli się w maszynce do mięsa, a nie dodaje w większych kawałkach. Spotkać można to danie również pod nazwą auszpik lub galart. Taka przekąska na zimno świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację.

Alergeny w zylcu

Lista alergenów dla zylcu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na zylc nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zylcu

na 100g gotowej potrawy

Kolagen zawarty w galaretach pozytywnie wpływa na stawy.

Szacunkowy indeks glikemiczny zylcu 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zylcu

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kości wieprzowe
1000 g
11.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 1000 g
Nóżki wieprzowe
270 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.10
Za 270 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
32.50