Przepis na żydowskie pierożki kreplach krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek, miska, patelnia

Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na niej cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj mięso i przyprawy. Smaż dalej.

Patelnie z usmażonym mięsem zdejmij z palniki i dodaj do niej 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz będzie zbyt wodnisty, odparuj go na patelni na małym ogniu. Gotowy pozostaw do wystygnięcia.

Na blat wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj jajko, 1 łyżkę oleju i 4 łyżki leniej wody. Całość delikatnie posól. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie miękkie. W razie potrzeby dodaj więcej wody.

Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie pokój je w kwadraty.

Na każdy ułóż farsz i sklej pierożki.

Gotuj je około 10 minut.

Żydowskie pierożki kreplach w misce
Żydowskie pierożki kreplach
Koszt przygotowania dania
14.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
88

Żydowskie pierożki kreplach - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żydowskich pierożkach kreplech

Pyszne żydowskie pierożki kreplach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Pierożki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Danie warto podać z rosołem z własnego przepisu.

Jak zrobić żydowskie pierożki kreplach? Przygotowanie ich jest proste. Na początku cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy na nim cebule na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy dalej. Gotowe mięso zestawiamy z palnika i dodajemy do niego dwa jajka. Szybko mieszamy do połączenia się składników. Jeśli na patelni będzie zbyt dużo wody, odstawiamy ją z powrotem na palnik i trzymamy tak długo, aż płyn odparuje. Gotowy farsz pozostawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta na pierożki. Na blacie rozsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę oleju i 4 łyżki letniej wody. Delikatnie solimy. Ciasto ugniatamy tak długo, aż będzie miękkie. W razie potrzeby należy dodać więcej wody do ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek. Wycinamy z niego kwadraty. Na każdy układamy farsz i zwijamy. Pierożki gotujemy około 10 minut.

Przepis na pierożki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Żydowskie pierożki kreplach odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze żydowskich pierożków kreplach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
273.49 kcal
300.84 kcal
Białko
13.66 g
15.02 g

Węglowodany w żydowskich pierożkach kreplech

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
23.17 g
25.49 g
Węglowodany przyswajalne
23.02 g
25.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
13.76 g
15.14 g
Tłuszcze nasycone
5.56 g
6.12 g
Tłuszcze nienasycone
8.20 g
9.02 g

Witaminy w przepisie na żydowskie pierożki kreplach

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.23 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.62 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.92 mg
4.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
54.94 µg (mcg)
60.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żydowskie pierożki kreplach

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
46.18 mg
50.80 mg
Potas
196.79 mg
216.46 mg
Wapń
22.00 mg
24.20 mg
Fosfor
145.39 mg
159.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.87 mg
24.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.35 mg
2.59 mg
Cynk
1.49 mg
1.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żydowskich pierożków kreplach 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żydowskich pierożkach kreplech

Lista alergenów dla żydowskich pierożków kreplach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania żydowskich pierożków kreplach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na żydowskie pierożki kreplach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób