Żydowskie pierożki kreplach
- Mąka pszenna typ 550 (350 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
Przepis na żydowskie pierożki kreplach krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na niej cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj mięso i przyprawy. Smaż dalej.
Patelnie z usmażonym mięsem zdejmij z palniki i dodaj do niej 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz będzie zbyt wodnisty, odparuj go na patelni na małym ogniu. Gotowy pozostaw do wystygnięcia.
Na blat wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj jajko, 1 łyżkę oleju i 4 łyżki leniej wody. Całość delikatnie posól. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie miękkie. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie pokój je w kwadraty.
Na każdy ułóż farsz i sklej pierożki.
Gotuj je około 10 minut.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat żydowskich pierożków kreplach
Pyszne żydowskie pierożki kreplach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Pierożki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Danie warto podać z rosołem z własnego przepisu.
Jak zrobić żydowskie pierożki kreplach? Przygotowanie ich jest proste. Na początku cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy na nim cebule na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy dalej. Gotowe mięso zestawiamy z palnika i dodajemy do niego dwa jajka. Szybko mieszamy do połączenia się składników. Jeśli na patelni będzie zbyt dużo wody, odstawiamy ją z powrotem na palnik i trzymamy tak długo, aż płyn odparuje. Gotowy farsz pozostawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta na pierożki. Na blacie rozsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę oleju i 4 łyżki letniej wody. Delikatnie solimy. Ciasto ugniatamy tak długo, aż będzie miękkie. W razie potrzeby należy dodać więcej wody do ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek. Wycinamy z niego kwadraty. Na każdy układamy farsz i zwijamy. Pierożki gotujemy około 10 minut.
Przepis na pierożki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Żydowskie pierożki kreplach odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w żydowskich pierożkach kreplech
Lista alergenów dla żydowskich pierożków kreplach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze żydowskich pierożków kreplach
Pierożki mają wysoki IG, przez co powinny być spożywane okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.