Żydowski czulent z wołowiną

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żydowski czulent z wołowiną podany w garnku.
Żydowski czulent z wołowiną
Żydowski czulent z wołowiną to doskonała propozycja na pyszny obiad. Wolno gotowany gulasz jest bardzo smaczny a mięso kruche. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 540 min
518 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udziec wołowy (1500 g)
  • Fasola biała jaś nasiona suche (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (230 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (400 g)
  • Pomidory w puszce (1200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kumin, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek żeliwny

Przepis na żydowski czulent z wołowiną krok po kroku

Wołowinę pokrój w dużą kostkę.

Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra.

Posiekaj czosnek.

Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę.

W garnku układaj warstwami składniki.

Zacznij od cebuli i czosnku, następnie kasza, warzywa, fasola, mięso, pomidory z puszki, 400 ml wody i przyprawy.

Piecz w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku przez 9-10 godzin.

Jak oceniasz przepis na żydowski czulent z wołowiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat żydowskiego czulentu z wołowiną

Żydowski czulent z wołowiną to doskonała propozycja na obiad wywodzący się z kuchni żydowskiej. Czulent to wolno pieczony gulasz, który tradycyjnie naród Żydowski przygotowuje w szabat. Piecze się wszystkie składniki w dużym garnku przez wiele godzin. Przepis na czulent z wołowiną jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wołowina, cebula, fasola, czosnek, ziemniaki, pomidory z puszki, marchew, seler, sól, pieprz, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, chilli.

Jak zrobić żydowski czulent z wołowiną? Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra. Posiekaj czosnek. Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę. W garnku układaj warstwami składniki. Zacznij od cebuli i czosnku, następnie kasza, warzywa, fasola, mięso, pomidory z puszki, woda i przyprawy. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 9-10 godzin. Danie najlepiej przygotować w żeliwnym garnku lub dużej brytfannie.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Wołowina jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Jest to białko pełnowartościowe. Mięso wołowe zawiera duże ilości żelaza, potasu oraz fosforu.

Podsumowując czulent żydowski może być świetnym daniem na obiad dla całej rodziny. Możesz go podać także podczas spotkania ze znajomymi, danie przygotuj kilka godzin wcześniej i piecz w piekarniku. Najlepiej użyć dość tłustego mięsa wołowego. Można zamienić wołowinę na wieprzowinę, żydzi nie spożywając wieprzowego mięsa, ponieważ nie jest koszerne.

Alergeny w żydowskim czulencie z wołowiną

Lista alergenów dla żydowskiego czulentu z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak

Wartości odżywcze żydowskiego czulentu z wołowiną

na 100g gotowej potrawy

Żydowski czulent z wołowiną to bardzo zdrowe danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jest ono także świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie nie zawiera dużej ilości kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
117.77
518.20
Białko (g)
9.02
39.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
13.42
59.05
Węglowodany przyswajalne (g)
9.49
41.74
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.99
13.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
2.98
13.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
6.92
Tłuszcze nienasycone (g)
1.41
6.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
4.64
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
1.19
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.41
116.21
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
46.42
204.26
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.21
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.89
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.16
22.71
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
2.02
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.36
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.60
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.77
16.58
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.08
61.95
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
466.42
2052.26
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
85.98
378.29
Potas (mg)
288.17
1267.95
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.10
97.23
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
112.88
496.66
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.66
108.52
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
4.24
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.19
5.24
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.62
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żydowskiego czulentu z wołowiną 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żydowskiego czulentu z wołowiną

Koszt składników
100.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1500 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
69.00
Za 1500 g
Fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Marchewka
230 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Kasza jęczmienna pęczak
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
1200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
6.90
Za 1200 g
Koszt składników
100.40