Żydowski czulent z wołowiną
- Udziec wołowy (1500 g)
- Fasola biała jaś nasiona suche (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (230 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Kasza jęczmienna pęczak (400 g)
- Pomidory w puszce (1200 g)
Przepis na żydowski czulent z wołowiną krok po kroku
Wołowinę pokrój w dużą kostkę.
Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie.
Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra.
Posiekaj czosnek.
Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę.
W garnku układaj warstwami składniki.
Zacznij od cebuli i czosnku, następnie kasza, warzywa, fasola, mięso, pomidory z puszki, 400 ml wody i przyprawy.
Piecz w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku przez 9-10 godzin.
Więcej informacji na temat żydowskiego czulentu z wołowiną
Żydowski czulent z wołowiną to doskonała propozycja na obiad wywodzący się z kuchni żydowskiej. Czulent to wolno pieczony gulasz, który tradycyjnie naród Żydowski przygotowuje w szabat. Piecze się wszystkie składniki w dużym garnku przez wiele godzin. Przepis na czulent z wołowiną jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wołowina, cebula, fasola, czosnek, ziemniaki, pomidory z puszki, marchew, seler, sól, pieprz, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, chilli.
Jak zrobić żydowski czulent z wołowiną? Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra. Posiekaj czosnek. Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę. W garnku układaj warstwami składniki. Zacznij od cebuli i czosnku, następnie kasza, warzywa, fasola, mięso, pomidory z puszki, woda i przyprawy. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 9-10 godzin. Danie najlepiej przygotować w żeliwnym garnku lub dużej brytfannie.
Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Wołowina jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Jest to białko pełnowartościowe. Mięso wołowe zawiera duże ilości żelaza, potasu oraz fosforu.
Podsumowując czulent żydowski może być świetnym daniem na obiad dla całej rodziny. Możesz go podać także podczas spotkania ze znajomymi, danie przygotuj kilka godzin wcześniej i piecz w piekarniku. Najlepiej użyć dość tłustego mięsa wołowego. Można zamienić wołowinę na wieprzowinę, żydzi nie spożywając wieprzowego mięsa, ponieważ nie jest koszerne.
Alergeny w żydowskim czulencie z wołowiną
Lista alergenów dla żydowskiego czulentu z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna pęczak
Wartości odżywcze żydowskiego czulentu z wołowiną
Żydowski czulent z wołowiną to bardzo zdrowe danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jest ono także świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie nie zawiera dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.