Przepis na żurek na żeberkach krok po kroku
- Żeberka wieprzowe 500 g
- Boczek wędzony bez kości 150 g
- Biała kiełbasa 650 g 5 białych kiełbas parzonych
- Ziemniaki średnie 375 g 5 sztuk
- Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
- Pietruszka 80 g 1 sztuka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
- Jajko 7 szt. 7 jajek rozmiar M
- Chrzan 40 g 2 łyżki
- Śmietana 18% 125 g 5 łyżek
- Zakwas na żurek 300 g
W małym garnku ugotuj jajka na twardo (10 min).
Boczek pokrój w kostkę.
Żeberka potnij na kawałki i włóż do garnka. Całość zalej 2 l wody. Zagotuj i zbierz szumowiny.
Po zmniejszeniu ognia dodaj: boczek, 1/2 łyżeczki soli, 2 ziarenka ziela angielskiego, 7 ziarenek pieprzu czarnego oraz 2 liście laurowe. Gotuj przez ok. 40-45 min.
Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz i opłucz. Następnie marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a ziemniaki w kostkę. Do garnka dodaj kolejno: przygotowane warzywa, obraną cebulę oraz białą kiełbaskę (w całości). Gotuj kolejne 20-25 min.
Wyciągnij kiełbasę, cebulę i żeberka. Cebulę wyrzuć. Kiełbasę pokrój w talarki, a mięso z żeberek oddziel od kości. Wszystko przełóż do miski.
Do garnka z warzywami i boczkiem dodaj 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżki chrzanu, 3 ząbki czosnku przeciętego przez praskę oraz pieprz do smaku. Następnie dodaj zakwas i gotuj przez 2-3 min.
5 łyżek śmietany umieść w miseczce i zahartuj gorącym żurkiem. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy. Wymieszaj i ściągnij z palnika.
Żurek podawaj z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.
Często zadawane pytania
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Żeberka w coli
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Żeberka w sosie bbq
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka

(liczba kalorii)
Żurek na żeberkach - cechy przepisu
Więcej o żurku na żeberkach
Żurek na żeberkach bardzo często gości na naszych stołach. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Tę zupę można jeść nawet 2-3 dni, więc możesz przygotować jej więcej, aby dłużej cieszyć się jej doskonałym smakiem.
Jak przygotować żurek? Przepis na żurek na żeberkach jest prosty. Należy zacząć od ugotowania żeberek i przygotowania bulionu. W następnych etapach wystarczy dodać poszczególne składniki. Zakwas należy dodać na sam koniec, tuż przed zabieleniem zupy śmietaną. Jeżeli dodajesz słodką śmietanę, to nie musisz jej hartować, jednak w przypadku kwaśnej śmietany, należy to zrobić.
Przepis możesz nieco zmodyfikować. Żurek wielkanocny można przygotować z ziemniakami, ale niektórzy rezygnują z dodawania ich do zupy. Ta zupa najczęściej jest z białą kiełbasą, jednak można do niej dodać też inne kiełbasy. Żurek najczęściej przygotowywany jest na żeberkach surowych, ale możesz zdecydować się też na żeberka wędzone lub opcję mieszaną (np. 300 g żeberek surowych i 300 g żeberek wędzonych).
Odpowiednim dodatkiem do tej zupy będą także suszone leśne grzyby, jednak dzień wcześniej warto je zalać wodą. Do żurku możesz dodać przysmażoną cebulkę na boczku. Marchewkę i pietruszkę możesz zetrzeć na tarce lub nie dodawać ich wcale. Jeżeli masz już zrobiony bulion (np. warzywny), to czas przygotowania żurku się skraca, ponieważ odchodzi konieczność oczekiwania na ugotowanie żeberek.
Możesz zdecydować na domowy zakwas. Do jego przygotowania potrzebne będzie tylko kilka rzeczy. Niezbędny będzie słoik, mąką żytnia, parę przypraw (np. ziele angielskie, liść laurowy) oraz woda, ale przyda się także skórka chleba razowego lub żytniego. Taki zakwas robi się szybko, ale później należy odczekać od 3 do 5 dni, zanim będzie gotowy do użycia.
Żurek to bardzo dobra zupa, którą można podać na obiad dla swoich bliskich. Można ją przygotować na surowych lub wędzonych żeberkach, ale ta zupa będzie też dobra na bulionie warzywnym. Żurek śląski na żeberkach podawany jest z jajkiem i pajdą chleba.
Wartości odżywcze żurku na żeberkach
Energia i białka
(600g)
Węglowodany w żurku na żeberkach
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na żurek na żeberkach
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na żurek na żeberkach
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żurku na żeberkach
Lista alergenów dla żurku na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek