Przepis na żurek na żeberkach krok po kroku

Składniki
  • Żeberka wieprzowe 500 g
  • Boczek wędzony bez kości 150 g
  • biała kiełbasa 650 g 5 białych kiełbas parzonych
  • Ziemniaki średnie 375 g 5 sztuk
  • Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
  • Pietruszka 80 g 1 sztuka
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
  • Jajko 7 szt. 7 jajek rozmiar M
  • Chrzan 40 g 2 łyżki
  • Śmietana 18% 125 g 5 łyżek
  • Zakwas na żurek 300 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, garnek mały, praska do czosnku, miska, miseczka

W małym garnku ugotuj jajka na twardo (10 min).

Boczek pokrój w kostkę.

Żeberka potnij na kawałki i włóż do garnka. Całość zalej 2 l wody. Zagotuj i zbierz szumowiny.

Po zmniejszeniu ognia dodaj: boczek, 1/2 łyżeczki soli, 2 ziarenka ziela angielskiego, 7 ziarenek pieprzu czarnego oraz 2 liście laurowe. Gotuj przez ok. 40-45 min.

Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz i opłucz. Następnie marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a ziemniaki w kostkę. Do garnka dodaj kolejno: przygotowane warzywa, obraną cebulę oraz białą kiełbaskę (w całości). Gotuj kolejne 20-25 min.

Wyciągnij kiełbasę, cebulę i żeberka. Cebulę wyrzuć. Kiełbasę pokrój w talarki, a mięso z żeberek oddziel od kości. Wszystko przełóż do miski.

Do garnka z warzywami i boczkiem dodaj 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżki chrzanu, 3 ząbki czosnku przeciętego przez praskę oraz pieprz do smaku. Następnie dodaj zakwas i gotuj przez 2-3 min.

5 łyżek śmietany umieść w miseczce i zahartuj gorącym żurkiem. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy. Wymieszaj i ściągnij z palnika.

Żurek podawaj z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Żurek na żeberkach znajduje się w ceramicznej misce. Obok leżą marchewki, pietruszka, główki czosnku i jajko w skorupce.
Żurek na żeberkach
Koszt przygotowania dania
51.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1015 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
46

Żurek na żeberkach - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żurku na żeberkach

Żurek na żeberkach bardzo często gości na naszych stołach. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Tę zupę można jeść nawet 2-3 dni, więc możesz przygotować jej więcej, aby dłużej cieszyć się jej doskonałym smakiem.

Jak przygotować żurek? Przepis na żurek na żeberkach jest prosty. Należy zacząć od ugotowania żeberek i przygotowania bulionu. W następnych etapach wystarczy dodać poszczególne składniki. Zakwas należy dodać na sam koniec, tuż przed zabieleniem zupy śmietaną. Jeżeli dodajesz słodką śmietanę, to nie musisz jej hartować, jednak w przypadku kwaśnej śmietany, należy to zrobić.

Przepis możesz nieco zmodyfikować. Żurek wielkanocny można przygotować z ziemniakami, ale niektórzy rezygnują z dodawania ich do zupy. Ta zupa najczęściej jest z białą kiełbasą, jednak można do niej dodać też inne kiełbasy. Żurek najczęściej przygotowywany jest na żeberkach surowych, ale możesz zdecydować się też na żeberka wędzone lub opcję mieszaną (np. 300 g żeberek surowych i 300 g żeberek wędzonych).

Odpowiednim dodatkiem do tej zupy będą także suszone leśne grzyby, jednak dzień wcześniej warto je zalać wodą. Do żurku możesz dodać przysmażoną cebulkę na boczku. Marchewkę i pietruszkę możesz zetrzeć na tarce lub nie dodawać ich wcale. Jeżeli masz już zrobiony bulion (np. warzywny), to czas przygotowania żurku się skraca, ponieważ odchodzi konieczność oczekiwania na ugotowanie żeberek.

Możesz zdecydować na domowy zakwas. Do jego przygotowania potrzebne będzie tylko kilka rzeczy. Niezbędny będzie słoik, mąką żytnia, parę przypraw (np. ziele angielskie, liść laurowy) oraz woda, ale przyda się także skórka chleba razowego lub żytniego. Taki zakwas robi się szybko, ale później należy odczekać od 3 do 5 dni, zanim będzie gotowy do użycia.

Żurek to bardzo dobra zupa, którą można podać na obiad dla swoich bliskich. Można ją przygotować na surowych lub wędzonych żeberkach, ale ta zupa będzie też dobra na bulionie warzywnym. Żurek śląski na żeberkach podawany jest z jajkiem i pajdą chleba.

Wartości odżywcze żurku na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (600g)
Energia (kalorie)
169.24 kcal
1015.44 kcal
Białko
10.74 g
64.42 g

Węglowodany w żurku na żeberkach

Na 100g
Na porcję (600g)
Węglowodany
5.19 g
31.14 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.67 g
22.04 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe, zakwas na żurek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (600g)
Tłuszcz
11.48 g
68.86 g
Tłuszcze nasycone
5.59 g
33.54 g
Tłuszcze nienasycone
5.89 g
35.32 g
Tłuszcze jednonasycone
4.38 g
26.25 g
Brak danych dla: ziemniaki średnie, zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.48 g
8.89 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żurek na żeberkach

Na 100g
Na porcję (600g)
Witamina B6
0.25 mg
1.52 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
2.77 mg
Brak danych dla: żeberka wieprzowe, zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
1.08 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
1.06 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Niacyna
2.71 mg
16.28 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żurek na żeberkach

Na 100g
Na porcję (600g)
Sód
244.90 mg
1469.39 mg
Potas
249.47 mg
1496.82 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń
25.15 mg
150.92 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor
131.35 mg
788.12 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Magnez
16.26 mg
97.55 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Żelazo
0.87 mg
5.22 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk
1.48 mg
8.90 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.42 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku na żeberkach 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurku na żeberkach

Lista alergenów dla żurku na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek

Cena przygotowania żurku na żeberkach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Biała kiełbasa
650 g
5 białych kiełbas parzonych
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
14.86
Za 650 g
Ziemniaki średnie
375 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Jajko
7 szt.
7 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Chrzan
40 g
2 łyżki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 40 g
Śmietana 18%
125 g
5 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Zakwas na żurek
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Liczba porcji:
Razem
81.70
Łączny koszt
51.03
Jak oceniasz przepis na żurek na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób