Żurek na maślance

Opublikowano: 20.12.2021 r., 22:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurek na wiejskiej maślance
Żurek na maślance
Pyszny, kremowy i delikatny żurek na kiełbasie nie tylko na wielkanocny stół. Sprawdź mój przepis i przygotuj obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
215 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Maślanka 2% - 1 opakowanie (500 ml)
  • Kiełbasa polska - 4 sztuki (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ziemniaki późne - 3 sztuki (180 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na żurek na maślance krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w garnku z lekko osoloną wodą.

W osobny garnku przygotuj bulion warzywny, dodaj maślankę i podgrzewaj na małym ogniu.

Kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni bez tłuszczu.

Dodaj kiełbasę do garnka z wywarem.

Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchew.

Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowane jajka przekrój na ćwiartki, połóż na talerzu i zalej żurkiem.

Całość obficie posyp posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na żurek na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat żurku na maślance

Żurek to pyszna zupa z mięsnym wkładem, która nasyci Cię i zdecydowanie doda energii na resztę dnia. Jest to potrawa, która nie musi kojarzyć Ci się tylko z okresem Wielkanocy. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na żurek na maślance, który podobnie jak ten tradycyjny na zakwasie skradnie Twoje serce.

Zatem jak ugotować żurek na maślance?

To wyjątkowo ekspresowa sprawa poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Nasz pyszny żurek, nie tylko na święta powstanie w nie całą godzinę. Jeśli jednak masz nieco więcej czasu, możesz gotować go na wolnym ogniu, kilka godzin będzie on wtedy niezwykle aromatyczny. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które z pewnością otrzymasz w większości sklepów. Zaopatrz się w maślankę, mięso – najlepiej sprawdzi się tutaj kiełbasa lub mieszanka kiełbasy z boczkiem, ziemniaki, marchewka, bulion i obowiązkowo jajka.

Żurek na maślance będzie dobry z białą kiełbasą, ale także z innym rodzajem, ja wykorzystałam kiełbasę polską.

W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

W osobnym garnku przygotuj bulion i zagotuj go, a następnie dodaj maślankę. Najpierw możesz wymieszać odrobinę maślanki z gorącym bulionem, a później wlać całą zawartość opakowania do garnka. W tym czasie, na patelni podsmaż drobno pokrojoną kiełbasę bez użycia tłuszczu.

Dodaj ją do garnka z wywarem i maślanką. Następnie wrzuć pokrojone ziemniaki i marchewki, gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowane jajka, umieść w misce z zimną wodą, a następnie obierz je ze skorupy. Pokrój na ćwiartki i ułóż po dwie w każdym talerzu. Zalej je przygotowanym żurkiem.

Żurek to zupa bardzo treściwa, poprzez dodatek warzyw, mięsa i jajek, które są źródłem białka, dostarczą nam energii oraz zapewnią uczucie sytości przez długi czas. Poczujemy się nie tylko najedzeni, ale też rozgrzani od środka. Żurek świetnie sprawdzi się w zimowe dni. Możesz podawać go na talerzu lub w chlebie.

Skoro już wiesz jak zrobić żurek na maślance, śmiało wypróbuj mój przepis i przygotuj obiad dla całej swojej rodziny.

Alergeny w żurku na maślance

Lista alergenów dla żurku na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze żurku na maślance

na 100g gotowej potrawy

Żurek możesz podawać na talerzu lub w chlebie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
86.13
215.32
Białko (g)
4.60
11.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.99
12.47
Węglowodany przyswajalne (g)
4.57
11.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.30
13.24
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
5.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.00
7.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.10
5.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
2.25
Cholesterol (mg)
58.40
145.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
87.91
219.77
Witamina B6 (mg)
0.09
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.76
Witamina C (mg)
4.73
11.84
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.90
Witamina E (mg)
0.26
0.64
Retinol (µg (mcg))
26.16
65.41
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.16
0.39
Niacyna (mg)
0.68
1.71
Foliany (µg (mcg))
10.65
26.63
Beta karoten (µg (mcg))
611.27
1528.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
263.66
659.16
Potas (mg)
177.88
444.71
Wapń (mg)
58.05
145.12
Fosfor (mg)
82.16
205.41
Magnez (mg)
10.71
26.77
Żelazo (mg)
0.48
1.20
Cynk (mg)
0.47
1.17
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku na maślance 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku na maślance

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 2%
500 ml
1 opakowanie
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 2
2.27
Za 500 ml
Kiełbasa polska
200 g
4 sztuki
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ziemniaki późne
180 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
41.50