Żurawina do mięsa w słoiku
- Żurawina świeża (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
Przepis na żurawinę do mięsa w słoiku krok po kroku
Żurawinę umyj, odsącz z wody na sitku i przelej wrzątkiem.
Do garnka wlej pół szklanki wody i wsyp cukier. Składniki zagotuj mieszając co jakiś czas.
Do gorącego syropu cukrowego wsyp żurawinę i duś przez około 50 minut na wolnym ogniu. Sos żurawinowy mieszaj od czasu do czasu.
W tym czasie słoiczki umyj i osusz.
Do słoików włóż gorącą żurawinę, zakręć słoiczki i odwróć je do góry dnem.
Gdy słoiczki wystygną odstaw je w chłodne miejsce.
Gotową żurawinę podawaj jako dodatek do mięsa.
Więcej informacji na temat żurawiny do mięsa w słoiku
Żurawina do mięsa w słoiku to doskonały pomysł na wykorzystanie żurawiny w kuchni. Sos żurawinowy doskonale smakuje z dodatkiem dziczyzny, jednak świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań z drobiu. Przepis na żurawinę do mięsa w słoiku jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. To przygotowania sosu potrzebna będzie jedynie żurawina, cukier oraz woda.
Jak zrobić żurawinę do mięsa w słoiku? Żurawinę umyj, odsącz z wody na sitku i przelej wrzątkiem. Do garnka wlej pół szklanki wody i wsyp cukier. Składniki zagotuj, mieszając co jakiś czas. Do gorącego syropu cukrowego wsyp żurawinę i duś przez około 50 minut na wolnym ogniu. Sos żurawinowy mieszaj od czasu do czasu. W tym czasie słoiczki umyj i osusz. Do słoików włóż gorącą żurawinę, zakręć słoiczki i odwróć je do góry dnem. Gdy słoiczki wystygną odstaw je w chłodne miejsce. Gotową żurawinę podawaj jako dodatek do mięsa.
Żurawina to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Dwie pierwsze witaminy zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Witamina A dodatkowo ma działanie chroniące przed promieniami UV. Spożywanie żurawiny może wpłynąć również na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne.
Podsumowując smaczna i domowa żurawina do mięsa w słoiku jest najlepsza z dodatkiem dziczyzny, jednak możemy podać również z innymi mięsami. Pyszna żurawina do mięsa przechowywana w słoiku to dobry pomysł na przetwory z wartościowego owocu. Prosty przepis warto wykorzystać w swojej kuchni, aby urozmaicić potrawy. Wykorzystanie żurawiny w kuchni sprawia, że dania są dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych.
Alergeny w żurawinie do mięsa w słoiku
Lista alergenów dla żurawiny do mięsa w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żurawinę do mięsa w słoiku
Wartości odżywcze żurawiny do mięsa w słoiku
Żurawina do mięsa w słoiku stanowi doskonały dodatek do mięs. Przetwory z żurawiny z dodatkiem cukru są wysokokaloryczne.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.