Żur wielkanocny na zakwasie
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 3 łyżki (75 g)
- Zakwas na żurek - 2 szklanki (500 g)
Przepis na żur wielkanocny na zakwasie krok po kroku
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj boczek wieprzowy, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 20 minut.
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj przez 1 godzinę.
Zupę przecedź i dodaj do niej zakwas.
Przypraw całość solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i majerankiem.
Dodaj śmietankę i gotuj przez 15 minut.
Więcej informacji na temat żuru wielkanocnego na zakwasie
Żur wielkanocny na zakwasie jest potrawą bez której ciężko jest wyobrazić sobie świąteczny stół. To zupa bardzo aromatyczna i pełna smaku. Najlepiej komponuje się z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem. To danie tradycyjne, jednak istnieje wiele różnych przepisów na jej przygotowanie. Tu podany został w najprostszej formie, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. Zwykle przygotowuje się ją na wędzonce, dzięki czemu ma swój mocny, charakterystyczny smak. Idealnie komponuje się również z ziemniakami, jednak warto ugotować je osobno, gdyż ze względu na dużą kwasowość zupy mogą się one rozpadać.
Choć w sklepie można spokojnie zakupić gotowy żurek w butelce lub w torebkach, to jednak najlepszy jest ten domowy, przygotowany samodzielnie. Zwłaszcza, że jego stworzenie nie jest wcale trudne. Pierwszym elementem, który jest kluczowy i bardzo potrzebny, to bulion. To na jego bazie będzie stworzona cała zupa. W tej opcji wywar najlepiej ugotować na bazie wędzonego boczku lub kości, by zapewnić zupie odpowiedni smak.
Ten sprawdzony przepis na żur wielkanocny na zakwasie będzie idealnym wyborem na pyszne świąteczne danie. Ma niezwykle dużo smaku, a przygotowanie jest bardzo łatwe.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować żur wielkanocny na zakwasie, tak by zachwycał wszystkich domowników, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. To dlatego, że cały proces nie jest zbyt skomplikowany czy pracochłonny. Choć w przepisie uwzględnione jest również gotowanie bulionu, to można zastąpić go gotowym produktem, jeśli nie ma się odpowiednio dużo czasu. Jednak wywar ugotowany samodzielnie będzie oczywiście zdrowszym wyborem, który zawiera mniej soli, a także brakuje w nim konserwantów. To lepsza opcja, zwłaszcza dla osób z chorobami układu krwionośnego.
Ten domowy żur ma wspaniały smak, ale jest też bardziej delikatny. Nie ma w nim tak dużej ilości czosnku, czy chrzanu, przez co sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej, a także najmłodszych domowników. Bardzo ważny jest także zakwas. Najłatwiej użyć gotowego produktu, który ma wyważony smak. Ten prosty żur, to najlepsza opcja na Wielkanoc.
Alergeny w żurze wielkanocnym na zakwasie
Lista alergenów dla żuru wielkanocnego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
Wartości odżywcze żuru wielkanocnego na zakwasie
To zdrowa opcja, jednak należy pamiętać, że przetworzone czerwone mięso nie powinno gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(184g)
Węglowodany
(184g)
Tłuszcze
(184g)
Składniki mineralne
(184g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.