Zupa ziemniaczana z boczkiem

Opublikowano: 19.04.2022 r., 8:55 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ziemniaczana z boczkiem w miskach
Zupa ziemniaczana z boczkiem
Zupa ziemniaczana z boczkiem wędzonym to doskonały pomysł na ciepły posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
395 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki średnie (800 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Por (100 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem krok po kroku

Boczek kroimy w drobną kostkę. Wkładamy go do garnka i podsmażamy do momentu, aż się zarumieni.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej podsmażamy składniki około 10 minut pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając je.

Dolewamy do nich bulion warzywny oraz dodajemy pokrojoną marchewkę i pora. Doprawiamy zupę.

Całość gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy ziemniaczanej z boczkiem

Pyszna zupa ziemniaczana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Zupa na boczku z warzywami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna zupa kartoflana z boczkiem zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną z boczkiem wędzonym? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku boczek kroimy w drobną kostkę. Wkładamy go do garnka i podsmażamy do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej podsmażamy składniki około 10 minut pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając je. Dolewamy do nich bulion warzywny oraz dodajemy pokrojoną marchewkę i pora. Doprawiamy zupę. Całość gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Sprawdzony przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Domowa zupa odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciepły posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w zupie ziemniacznej z boczkiem

Lista alergenów dla zupy ziemniaczanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy ziemniaczanej z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Zupa zawiera wiele wartości odżywczych, dzięki czemu powinniśmy wprowadzić ja do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
79.15
395.73
Białko (g)
4.50
22.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
6.47
32.36
Węglowodany przyswajalne (g)
5.75
28.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.91
19.54
Tłuszcze nasycone (g)
1.52
7.61
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
11.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
8.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
3.43
Cholesterol (mg)
10.80
54.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
25.95
129.73
Witamina B6 (mg)
0.16
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.59
Witamina C (mg)
6.49
32.46
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.22
Witamina E (mg)
0.09
0.47
Retinol (µg (mcg))
1.20
6.00
Tiamina (mg)
0.10
0.49
Ryboflawina (mg)
0.05
0.23
Niacyna (mg)
1.54
7.71
Foliany (µg (mcg))
7.04
35.18
Beta karoten (µg (mcg))
247.84
1239.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
348.89
1744.45
Potas (mg)
200.80
1004.00
Wapń (mg)
9.07
45.36
Fosfor (mg)
62.45
312.27
Magnez (mg)
11.85
59.27
Żelazo (mg)
0.45
2.27
Cynk (mg)
0.45
2.23
Miedź (mg)
0.05
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ziemniaczanej z boczkiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ziemniaczanej z boczkiem

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
800 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Koszt składników
69.00