Zupa ziemniaczana wiejska
- Bulion drobiowy - 6 szklanek (1500 g)
- Ziemniaki średnie - 5 średnich sztuk (500 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Cebula (70 g)
- Kiełbasa domowa (150 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Masło (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na zupę ziemniaczaną wiejską krok po kroku
Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego marchew oraz ziemniaki, 2 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego.
Zupę gotuj przez 20 minut (do miękkości ziemniaków).
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niej mąkę i energicznie wymieszaj, aż uzyskasz złotą zasmażkę.
Zasmażki dodaj 2 łyżki gorącego wywaru, energicznie wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Składniki dokładnie wymieszaj.
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż ją na rozgrzanym oleju.
Kiełbasę przełóż do zupy ziemniaczanej, wymieszaj i podgrzej przez kilka minut.
Gotową zupę możesz podać z dodatkiem grzanek oraz posiekaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy ziemniaczanej wiejskiej
Zupa ziemniaczana wiejska to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna, dlatego warto podać ją podczas wielu spotkań rodzinnych. Prosty przepis na zupę ziemniaczaną wiejską nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion drobiowy, ziemniaki, marchew, cebula, kiełbasa domowa, olej rzepakowy, masło, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić wiejską zupę ziemniaczaną? W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego marchew oraz ziemniaki, 2 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Zupę gotuj przez 20 minut (do miękkości ziemniaków). Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niej mąkę i energicznie wymieszaj, aż uzyskasz złotą zasmażkę. Zasmażki dodaj 2 łyżki gorącego wywaru, energicznie wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Składniki dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż ją na rozgrzanym oleju. Kiełbasę przełóż do zupy ziemniaczanej, wymieszaj i podgrzej przez kilka minut. Gotową zupę możesz podać z dodatkiem grzanek oraz posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując smaczna zupa ziemniaczana wiejska to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać ją z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Zupę możesz przygotować również z kluskami lanymi, warto wtedy pominąć dodatek kiełbasy smażonej. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie ziemniaczanej wiejskiej
Lista alergenów dla zupy ziemniaczanej wiejskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zupy ziemniaczanej wiejskiej
Zupa ziemniaczana wiejska to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania zupy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(480g)
Węglowodany
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy
(480g)
Składniki mineralne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.