Zupa ziemniaczana wiejska

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ziemniaczana wiejska podana w miseczce.
Zupa ziemniaczana wiejska
Zupa ziemniaczana wiejska to doskonała propozycja na pożywną zupę, którą warto zaserwować na obiad rodzinny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
280 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Bulion drobiowy 6 szklanek (1500 g)
  • Ziemniaki średnie 5 średnich sztuk (500 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (150 g)
  • Cebula (70 g)
  • Kiełbasa domowa (150 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Masło (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia

Przepis na zupę ziemniaczaną wiejską krok po kroku

Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego marchew oraz ziemniaki, 2 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego.

Zupę gotuj przez 20 minut (do miękkości ziemniaków).

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niej mąkę i energicznie wymieszaj, aż uzyskasz złotą zasmażkę.

Zasmażki dodaj 2 łyżki gorącego wywaru, energicznie wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Składniki dokładnie wymieszaj.

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż ją na rozgrzanym oleju.

Kiełbasę przełóż do zupy ziemniaczanej, wymieszaj i podgrzej przez kilka minut.

Gotową zupę możesz podać z dodatkiem grzanek oraz posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę ziemniaczaną wiejską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,5% osób

Więcej informacji na temat zupy ziemniaczanej wiejskiej

Zupa ziemniaczana wiejska to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna, dlatego warto podać ją podczas wielu spotkań rodzinnych. Prosty przepis na zupę ziemniaczaną wiejską nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion drobiowy, ziemniaki, marchew, cebula, kiełbasa domowa, olej rzepakowy, masło, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić wiejską zupę ziemniaczaną? W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego marchew oraz ziemniaki, 2 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Zupę gotuj przez 20 minut (do miękkości ziemniaków). Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niej mąkę i energicznie wymieszaj, aż uzyskasz złotą zasmażkę. Zasmażki dodaj 2 łyżki gorącego wywaru, energicznie wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Składniki dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż ją na rozgrzanym oleju. Kiełbasę przełóż do zupy ziemniaczanej, wymieszaj i podgrzej przez kilka minut. Gotową zupę możesz podać z dodatkiem grzanek oraz posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując smaczna zupa ziemniaczana wiejska to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać ją z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Zupę możesz przygotować również z kluskami lanymi, warto wtedy pominąć dodatek kiełbasy smażonej. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie ziemniaczanej wiejskiej

Lista alergenów dla zupy ziemniaczanej wiejskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zupy ziemniaczanej wiejskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupa ziemniaczana wiejska to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania zupy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
58.33
280.01
Białko (g)
1.65
7.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
5.28
25.36
Węglowodany przyswajalne (g)
4.63
22.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
3.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
3.50
16.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
6.71
Tłuszcze nienasycone (g)
2.11
10.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.51
7.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.80
32.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
57.90
277.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.83
28.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.04
29.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
3.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.51
26.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
515.69
2475.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
293.21
1407.43
Potas (mg)
137.20
658.55
Wapń (mg)
9.43
45.28
Fosfor (mg)
28.39
136.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.44
35.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.46
Cynk (mg)
0.21
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ziemniaczanej wiejskiej 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ziemniaczanej wiejskiej

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Ziemniaki średnie
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
70 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Kiełbasa domowa
150 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 płaska łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
75.50