Zupa ziemniaczana Thermomix

Opublikowano: 23.02.2022 r., 11:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ziemniaczana z Thermomixa podana w brązowej bulionówce na drewnianej desce
Zupa ziemniaczana z Thermomixa
Zupa ziemniaczana Thermomix to pyszna kremowa zupa, którą przygotujesz w kilka minut. Sami wypróbujcie ten prosty przepis i przekonajcie się, że jest naprawdę smaczna.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
205 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Por (75 g)
  • Bulion warzywny (600 ml)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Cebula (90 g)
  • Seler korzeniowy (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
thermomix

Przepis na zupę ziemniaczaną z thermomixa krok po kroku

Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.

Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj masło i podduś przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.

W tym czasie obierz i umyj ziemniaki. Pokrój w kawałki i włóż do naczynia Thermomixa. Dodaj pokrojonego pora i kawałki selera. Rozdrobnij przez 10 sekund / obroty 4.

Dodaj bulion. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 20 minut / 100 stopni / obroty 1.

Dodaj śmietanę i zmiksuj przez 20 sekund / zwiększając obroty od 4 do 8.

Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę ziemniaczaną z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat zupie ziemniaczanej z thermomixa

Zupa ziemniaczana Thermomix to pyszna kremowa zupa, którą przygotujesz w kilka minut. Sami wypróbujcie ten prosty przepis i przekonajcie się, że jest naprawdę smaczna.

Aby wykonać przepis na zupę ziemniaczaną z Thermomixa potrzebujesz kilku warzyw, bulion, masło klarowane i śmietanę. Na samym początku przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, seler, cebulę i pora. Pokrój w większe kawałki. Rozdrobnij cebulę i podduś ją z masłem klarowanym. Dodaj ziemniaki, selera i pora. Wszystko razem ponownie rozdrobnij. Teraz wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj całość przez 20 minut. Na koniec dodaj śmietanę i wszystko razem zmiksuj. Zupa najlepiej smakuje podana posypana świeżą pietruszką. Mam nadzieję, że wiecie jak zrobić zupę ziemniaczaną w Thermomixie. Sami widzicie, że ta zupa jest szybka w przygotowaniu.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Aby zupa ziemniaczana Thermomix była jeszcze bardziej domowa, bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej. A tak przygotowana zupa będzie bardzo dobra.

Alergeny w zupie ziemniaczanej z thermomixa

Lista alergenów dla zupie ziemniaczanej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupie ziemniaczanej z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
63.26
205.60
Białko (g)
1.14
3.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
8.54
27.76
Węglowodany przyswajalne (g)
7.51
24.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
2.90
9.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
6.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.93
3.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.78
2.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.47
Cholesterol (mg)
8.45
27.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
31.68
102.95
Witamina B6 (mg)
0.14
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
8.67
28.16
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.41
Retinol (µg (mcg))
21.75
70.67
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Niacyna (mg)
0.49
1.59
Foliany (µg (mcg))
10.51
34.15
Beta karoten (µg (mcg))
105.46
342.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
135.03
438.85
Potas (mg)
196.42
638.38
Wapń (mg)
15.88
51.62
Fosfor (mg)
33.55
109.04
Magnez (mg)
12.01
39.05
Żelazo (mg)
0.47
1.54
Cynk (mg)
0.16
0.53
Miedź (mg)
0.06
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie ziemniaczanej z thermomixa 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie ziemniaczanej z thermomixa

Koszt składników
45.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Por
75 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 75 g
Bulion warzywny
600 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 ml
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Koszt składników
45.20